Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 29 januari 2017

Semmelkladdkaka

 I dag hade vi besök av svärföräldrarna och svåger med familj för att planera inför kommande skidresa om ett par veckor. Ska bli härligt att uppleva lite vinter för här verkar det inte bli någon.

Till lunch bjöd vi på Biff Stroganoff efter recept jag hittade på Jennys Matblogg. Det var väldigt gott och passade alla munnar. Till fika hade jag bakat   Rabarbermuffins och Semmelkladdkaka. Kladdkaka brukar aldrig vara fel och med mandelmassa och nymalen kardemumma var den inte mindre god. Gillar man semla gillar man denna kaka, kan jag lova! Den kommer jag absolut baka igen.


Semmelkladdkaka
150g smör, smält
2,5 dl vetemjöl
2,75 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
100 g mandelmassa, grovt riven
0,5 tsk salt
0,5 msk kardemumma, nystött
3 ägg

  • Blanda alla torra ingredienser ordentligt.
  • Tillsätt smör, ägg och mandelmassa och blanda ihop till en smet.
  • Häll smeten i en springform, smord med bakplåtspapper i botten. 
  • Grädda i 180 grader, 20-22 minuter.
  • Låt kallna helt före servering. Serveras kall med en klick vispad grädde. 


Semmelkladdkaka


Fina tulpaner fick vi av svärföräldrarna


torsdag 19 januari 2017

Kärleken till Grönkål

Jag älskar Grönkål! För några år sedan hade jag knappt smakat grönkål och det var mest vanligt förekommande runt jul som dekoration på julbordet och den halländska specialiteten "Långkål". Nu har jag alltid grönkål hemma och det finns att få tag på i varenda livsmedelsbutik antingen som skuren eller som hela blad. Jag köper det som finns. Den håller otroligt bra och gärna extra kallt. Odlar man grönkål kan den till och med tåla att stå under snö men blir lite mildare i smaken av frosten. Grönkål är väldigt nyttig och innehåller mycket järn, C-vitamin och A-vitamin.

Så vad gör man då med grönkål? ALLT! Kall, varm, ljummen, förvälld, stekt, i gryta, pannkaka, gratäng, stuvad....ja, bara fantasin sätter gränser. För några år sedan fastnade jag för Grönkålspaj med ädelost runt juletid och det har jag gjort varje år med lite variation. Jag brukar även göra Saffranslax och senast bytte jag ut spenat mot grönkål. Funkade fint!

Som sallad till vardags är det gott att massera med olja, vinäger, salt och peppar. Blanda med gurka och äpple i tärningar. Det äter till och med Oliver som är kräsen när det gäller grönsaker. Filea en apelsin och pressa över saften av "resterna" och massera in i kålen.

Här kommer några exempel på vad jag har använt grönkål till den senaste tiden. Som sagt, bara fantasin sätter gränser!

Grönkålschips som tillbehör till en pastarätt. Massera in grönkål i olivolja, flingsalt och ev lite chiliflakes. Kör i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Håll koll och vänd runt en gång.

Vegetariska canneloni med grönkål som jag fräste ihop med lite grönsaker och blandade med tomatsås som jag toppade rullarna med innan gräddning.

Färsk fylld pasta med förvälld hackad grönkål blandad med ricottaost.

Pulled Pork - burgare med rödkål/grönkålssallad. Masserad med olja och kryddad med salt och peppar. 

Grönkålspaj med ädelost

Hemmagjord pizza med grönkål och ädelost på min halva

Krämig saffranslax

Vanlig vardagssallad med grönkål, rödkål, valnötter masserad med olja, vinäger, salt och peppar. 

tisdag 17 januari 2017

Fikonbollar

Förra veckan var jag på en sån där trevlig matbloggsträff igen. Eller, det är ju knappt inte någon i gänget som bloggar längre, men vi är ett gäng som träffas då och då, äter tok-god mat, pratar mat och lite annat.

Innan träffarna bestämmer vi alltid ett tema och sen är det fritt att tolka och laga något gott, sött eller salt, att ta med sig. Denna gångens tema var "Nytt och fräscht". Det kan man ju tolka hur man vill.

Jag hade gjort en Glasnudelsallad med goa grönsaker, ingefära, japansk soya, jordnötter och kokosflakes. Jag hade även med mig Fikonbollar som sött. Som chokladbollar fast lite nyttigare. Och väldigt gott!

Fikonbollar 15-20 st
200g torkade fikon
0,5 dl sötmandel
0,5 dl naturella cashewnötter
2 msk kakao
2 msk kokosolja

  • Skär bort skaftet från fikonen. 
  • Lägg allt i en matberedare och mixa till en jämn smet.
  • Forma bollar och rulla ev i kokos.
  • Kyl minst 2 timmar innan du sätter tänderna i dem. Förvara kallt.



För ganska många år sedan bjöd jag på Fikonbollar på jobbet. En efter en högg vars en boll i tron om att det var vanliga chokladbollar. En efter en spottade ut då det inte var någon som var speciellt förtjust i torkad frukt. Hahaha.... det har jag fått äta upp många gånger!
När jag gjorde dem denna gången var Oliver sugen på att smaka. Jag förvarnade om att de smakade lite mer russin än vanliga chokladbollar. Han tog ett bett, tuggade och erkände att han inte riktigt gillade. De bollar som inte gick åt på träffen äter jag gladeligen upp själv. Perfekt till mellis eller kvällssuget.

onsdag 11 januari 2017

Grytbröd

En av de nyårsönskningar man kan ha (EJ nyårslöfte) kan ju vara att man ska baka mer bröd. Vi äter inte jättemycket bröd men jag kan ändå bli väldigt trött på köpe-bröd. När jag bakar är jag snabb med att frysa ner mycket av det och sparar endast det vi äter kommande dagar uppe. Både lyxigt och gott att ta fram hembakt bröd från frysen.

Idag när det regnat snöslask från höger till vänster och blåst åt andra hållet har det varit perfekt bakväder. Det blev Grytbröd. Ett bröd som jag bakat ett par gånger förut. Det blir sådär härligt god skorpa på det när man gräddar det i grytan. Som vanligt när jag bakar bröd tog jag av de mjölsorter jag hade hemma (tömde tre påsar med "slattar"): Manitoba cream, finmalt rågmjöl samt teffmjöl. En chansning men brukar bli bra!

Här får ni originalreceptet som kommer från Tidningen Hembakat.


Grytbröd 1 bröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

  • Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt salt och mjöl, lite i taget, tills du fått en kladdig deg.
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  • Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Låt degen jäsa inlinad i en handduk i ca  30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en tom gjutjärnsgryta utan lock,ca 4 liter, i den varma ugnen.
  • Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten och lägg degen i den heta grytan. Lägg på locket.
  • Grädda längst ner i ugnen ca 20-25 minuter. Ta av locket, sänk temperaturen till 225 grader och grädda brödet ytterligare 15-20 minuter. 
Ett tips hur man vet att ett bröd är färdiggräddat är att ta tempen på det. Vid 98 grader i mitten är det perfekt!