lördag 27 augusti 2016

Morotsbiffar och kikärtsgryta

Jag försöker verkligen göra mat som passar hela familjen. Även Linnea, som snart är 9 månader, börjar äta så smått av vår mat, lite beroende på vad det är. Ibland lyckas jag tillfredsställa alla, ibland inte. 

Jag försöker även laga vegetariskt nån dag i veckan. Vegetariska biffar brukar funka. I veckan gjorde jag Morotsbiffar med smak av jordnötssmör som verkligen passade alla. Saltade väldigt sparsamt så även Linnea kunde äta. Sött, gott och bra konsistens.

Samtidigt gjorde jag en enkel kikärtsgryta. Den var inte lika poppis hos grabbarna, som jag redan gissat. Kikärtorna mosade jag lite i såsen till Linnea vilket gick hem.

Till biffarna och och kikärtsgrytan åt vi ris och yoghurt blandat med limejuice samt lite grönsaker och rostad kokos. Recepten kommer från tidningen Vi Föräldrar (6/2016) och boken Ännu mera Vego. I biffarna bytte jag ut en morot mot en bit riven zucchini som jag pressade ut vattnet ur innan jag blandade i smeten.


Morotsbiffar 4 port
1 gul lök
ca 350 morötter, 5-6st
3 msk jordnötssmör
0,5 tsk torkad koriander
salt och peppar
1 ägg
0,5 dl ströbröd
  • Hacka löken fint. Skala och riv morötterna. Blanda med jordnötssmör, kryddor, ägg och ströbröd och låt svälla några minuter. Ta mer ströbröd om det känns kletigt.
  • Forma biffar och stek på medelvarm panna i smör, olja eller kokosolja.

Kikärtsgryta 4 port
1 gul lök
0,5 dl rapsolja
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
0,5-1 tsk chilipeppar
2 burkar kikärtor
2 dl krossad tomat
1-2 dl vatten
salt efter smak
kokosflingor
  • Hacka löken fint.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs löken tillsammans med kryddorna. Vänd ner kikärtorna.
  • Tillsätt tomat och vatten. Låt puttra ca 15 minuter. Tillsätt mer vatten (eller tomat) om du vill ha såsigare. Smaka av med salt.
  • Rosta kokos i en torr panna. Rör runt under tiden. Servera!


2 kommentarer: