Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 26 juli 2015

Fläskfilé med gorgonzolarisotto

Vad gör man när det blåser storm och regnar från alla håll och kanter och det känns som höst ute? Jo, man lägger mer tid i köket än vad man hade gjort om det varit en härlig och varm sommarkväll som det borde vara så här års.

I min hög med utklipp på "att-testa recept" hittade jag en kanske något höstig rätt med Fläskfilé och Gorgonzolarisotto. De flesta ingredienserna fanns hemma så det kändes lockande och passande för hela familjen. Hade en raspsgris Fläskfilé i frysen som kom till användning.

Risotton blev perfekt krämig, fläskfilén saftig och såsen perfekt! Många moment men enkelt att laga. Jag bytte ut rosmarin mot timjan. Till risotto och fläskfilé hade vi haricot verts.


Fläskfilé med Gorgonzolarisotto 4 port.
1 fläskfilé
smör
salt och peppar
1/2 dl hackad timjan
1 dl hackade valnötter

Risotto
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
smör
2,5 dl risottoris
2 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong
1 påse, ca 70g, färsk babyspenat
100g gorgonzolaost
salt och peppar

Balsamicosås
skyn från stekningen
1 msk farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
  • Putsa och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra filén runt om.
  • Häll över 2 dl vatten och låt filén bräsera klart under lock på mycket svag värme tills köttet har en innertemperatur på 68-70 grader. Vänd en gång under tiden . Strö timjan runt om mot slutet.
  • Ta upp filén, lägg i folie och spara skyn.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs tills det blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med buljong, lite åt gången, tills riskornen mjuknat men fortfarande har en kärna kvar.
  • Fräs spenaten i smör. Blanda ner den i risotton tillsammans med smulad gorgonzola. Smaka av med salt och peppar. Risotton ska serveras krämig direkt från spisen.
  • Smält farinsocker i en kastrull. Tillsätt vinäger och sky. Koka upp. Vispa ner creme fraiche och sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva fläskfilé, häll över lite sås och strö över nötter. Servera med risotto, sås och haricot verts.

3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vi åt gorgonzolarisotto med päron på en Italiensk restaurang när vi var på semestern och bestämde direkt att försöka oss på något liknande hemma. Nu kan vi ju tjuvkika hos dej när vi ska testa, alla tiders kanoners:)

Charlotta Ljungblad sa...

Tror jag DÖR så gott det låter med gorgonzolarisotto! GAAAAH!!!!

Millas Hälsoblogg sa...

Låter riktigt gott :)