Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 30 november 2012

När jag själv bestämmer vad som ligger på tallriken

Johan har dragit till Köpenhamn med jobbet över helgen och jag och Oliver fick stanna hemma i vinterkylan. Ja, det är nog minst lika kallt i Köpenhamn och det verkar som vintern kommit till hela långa landet. I dag har det faktiskt varit en riktigt härlig dag med lite sol och några minusgrader. Fler sådana dagar, tack!

Oliver var jättertrött i kväll och jag såg framför mig en lugn fredagskväll i soffan med mat, vin, smågodis och På Spåret. Men hur trött man än är vill man inte sova ibland. Försökte förbereda min mat under tiden som var en mix av rester, "snabbt tillrett" och "behöver lite längre tid i ugnen". För när jag är själv äter jag vad jag vill.

På tallriken låg rester av ugnsbakad lax med spenat- och dillpesto från veckan, ugnsbakade plommontomater, stekt Gårdshalloumi  från Fontana (tips från Moma på Istagram tidigare idag) och ugnsrostad vitkål som Sonja (Dagmar´s Kitchen) bloggade om tidigare i veckan. Den sistnämnda passade jag på att testa då min anit-kål sambo inte var hemma och jag hade ett halvt huvud i kylen. Oj, så gott det var! Ett gott tillbehör till både kött och fisk.


Ugnsrostad Vitkål
1 helt eller delat huvud vitkål
olivolja eller annan god olja, tex Ramslöksolja från Gunnarshög
flingsalt
fänkålsfrön
ev. citronsaft
  • Skär vitkålen i skivor eller klyftor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
  • Pensla på oljan och strö över flingsalt och fänkålsfrön.
  • Rosta på 200 grader i ca 30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.
  • Pressa eventuellt över lite citronsaft och ringla över lite mer olja vid servering.

Min fredagsmystallrik

torsdag 29 november 2012

Kolapepparkakor med lingonglasyr

Hua! Idag var det lite kyligt. Termometern stod på nollan och det var bitiga vindar. Vi pälsade på oss och gick på öppna förskolan i Skatås med sångstund runt brasan och korvgrillning. Många barn blev snabbt kinkiga, antar att de frös lite. Vem gjorde inte det?! Oliver somnade som vanligt gott i vagnen efteråt och jag tog en promenad för att få upp värmen. Då var det riktigt skönt väder igen med lite små snöflingor som yrde runt i luften. Har hört att det kommit mer snö runt om i landet.

I eftermiddag har vi bakat. I senaste numret av Mama var det ett julreportage med Underbara Clara. Erkänner att jag inte är så mycket för pyssel men recepten gillade jag. Så i dag har jag bakat Kolapepparkakor med lingonglasyr. Enkla kakor att baka som var både söta, syrliga och kryddiga. Blev inte riktigt överens med glasyren med Clara tipsade om att förvara dem i frysen så de kanske blir bättre då. Pepparkakskrydda hade jag ingen hemma så det gjorde jag själv. Inte alls dumt!

Pepparkakskrydda för hela december
Pepparkakskrydda
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
Krossa kardemumman i en mortel. Fyll en urdiskad och torr kryddburk med kardemummakrosset och de övriga kryddorna. Blanda ordentligt med en sked och sätt på lock.


Läs mer: http://sotasaker.com/pepparkakskryddor/#ixzz2DdsMZLE3
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
Krossa kardemumman i en mortel. Fyll en urdiskad och torr kryddburk med kardemummakrosset och de övriga kryddorna. Blanda ordentligt med en sked och sätt på lock


Läs mer: http://sotasaker.com/pepparkakskryddor/#ixzz2DdsSrTEk
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
  • Mortla kardemumman till ett pulver.
  • Blanda med övriga kryddor.
  • Förvara i en burk med lock.


Kolapepparkakor med lingonglasyr
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (jag tog bara 1 tsk)
1 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk citronsaft (jag tog lite mer)
3 msk frysta lingon



  • Blanda smör, socker, vaniljsocker och sirap krämigt.
  • Blanda ner övriga ingredienser och rör till en kletig deg.
  • Gör två rullar och lägg på en plåt. Platta till lite.
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. De ska få en fin, gyllenbrun färg.
  • Skär ca 3 cm breda kakor. Låt svalna på plåten.
  • Rör ihop florsocker och citronsaft till en jämn smet. Rör försiktigt ner lingonen. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna. Förvara kakorna i frysen.


Så nu har jag både saffransbullar och pepparkakor i frysen att bjuda på framöver. Kom och fika!!:)

onsdag 28 november 2012

Lax med spenat- och dillpesto

Ni kanske tror att jag slutat laga mat eftersom det knappt kommit något recept på bloggen den senaste tiden? Sanningen är att jag knappt lagat någon mat den senaste veckan. Först var jag sjuk/krasslig och totalt osugen på mat. Sen var vi ute och åt i lördags (jo, jag och Johan var på dejt) och i söndags lagade ju Viktor Westerlind mat åt mig. Måndag yoga = rester/lätt kvällsmat och i går var Johan sjuk och osugen på mat och jag osugen på att laga mat.

Men i dag mår jag bra, Johan bättre och en liten laxbit fick sätta livet till. Redan i måndags mixade jag i hop en pesto, på lite av vad som fanns i kylen och nästan ville gå där ifrån, att bre över lilla laxen. Och efter att ha sett Sveriges Skönaste Gårdar med Tina Nordström i kväll, när hon var hos senapsbonden Hans Svensson, så vet vi ju alla vad en pesto ska innehålla: vitlök, parmesan, nötter, örter och olja. Senapsbonden var ju självklart samma som vi besökte på vår bloggträff tidigare i höstas. Håller tummarna för dem i finalen i morgon.

Spenat- och dillpesto
ca 50 g babyspenat
ca 10 blad basilika
20 g dill (en "bubbla" från ICA)
1 stor vitlöksklyfta
1 näve sötmandel
salt och peppar
olivolja efter tycke och smak
ca 1 dl parmesanost
  • Plocka dillvipporna och lägg i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna. 
  • Mixa med stavmixer till en slät massa. Späd med olja till önskad konsistens.

Marinera den lilla laxbiten i citronsaft en stund. Lägg den i en smord ugnsfast form med skinnsidan nedåtoch bred peston över. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter. Strö över färskriven parmesan före servering.

Till laxen hade vi ugnsrostade rotfruter och yoghurtsås med citron, honung och citronpeppar.


Före ugnen

Efter ugnen

Receptet är lite från en höft så blanda och ge efter tycke och smak. Som vanligt. Men jag håller med Tina Nordström om att en pesto ska innehålla just de ingredienserna (vitlök, nötter, örter, parmesan och olja). Sen om man har basilika, soltorkade tomater, spenat eller dill beror på säsong, smak och humör. Blir det någon pesto över så blanda med pasta till lunchlådan, klicka på smörgåsen eller blanda i sås. Gott!

tisdag 27 november 2012

Juliga produkter

Julmånaden har inte ens startat och redan finns det mängder av julprodukter i butiken. Glögg, pepparkakor, julmust, choklad, skumtomtar, pepparkaksfil mm. Så hittade jag Risifrutti - Saffransris med skogsbär. Har ni testat? Jag köper sällan eller aldrig risifrutti men hade svårt att låta bli att testa denna säsongssmak. Tja, de hade nog glömt saffranet i min burk. Dessutom var det dåligt ljus när jag åt den så såg inte om den var speciellt gul ens.

Nä, den köper jag nog inte igen men jag skulle kunna tänkta mig att göra eget ris med lite saffran i. Inte lika sött, bara annan smak.




Har ni hittat några spännande produkter i butikerna som är smaksatta med jul?


måndag 26 november 2012

Bonde + Kock = Sant

I går var jag och en massa andra trevliga matbloggare och besökte Bosse och Berit Olsson på deras gård, Ottestala gård, på Orust. Det var första gången jag besökte Orust över huvud taget och det var en upplevelse i sig. Fick den viktiga informationen att det är Sveriges tredje största ö. Väldigt mycket landsbygd och många småvägar man kan köra fel på.

Vi började med en kopp kaffe och en struva i deras kök och Alice, Julia och Lotta från LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) berättade kort om dagen och om LRF. Alla bloggare och eftermiddagens kock, Viktor Westerlind, Årets kock 2009, fick presentera sig kort.


Med "tossor" på fötterna, för att varken dra in eller ut något ovälkommet i stallet, travade vi ut väl påpälsade. Bosse berättade historien om gården, om kärleken till sina djur och om Kaprifolkött. Köttet är KRAV-märkt och kommer för utom från denna gården från andra gårdar runt om i Bohuslän och Dalsland. Det finns att köpa i Coop-butiker runt om i Göteborgsområdet samt i Köttbutiken på Opaltorget i Västra Frölunda.

Bosse berättade och vi ställde frågor och diskuterade köttkvalité, butiksutbud, priser och svenskt vs utländskt. Tjejerna från LRF och Viktor sa även sin åsikt. 

Förväntansfulla bloggare

Bosse bland djuren

Alla lyssnar intresserat

Glada kor
Med kalla tår gick vi åter in i stugvärmen och Viktor dukade fram maten. Till förrätt fick vi Trattkantarellsoppa med bacon och mandelströssel, till varmrätt Biff med saltbakad rotselleri (ja, den jag försökte mig på för ett tag sedan), vinägermajonäs och picklade grönsaker och till dessert Mjölkchokladkräm med saltrostade pumpakärnor och äpplen i kolasås. Behöver jag säga att det var gott och att vi blev mätta?!

Viktor berättar lite knep när han steker köttet

Peter fick äran att knacka fram den saltbakade rotsellerin

Förrätt: Trattkantarellsoppa


Perfekt stekt kött

Smörstekt, saltbakad rotselleri med granskott och granskottssirap

Hela varmrätten

Viktor presenterade desserten
Under middagen berättade Viktor om när han blev Årets Kock 2009, om tävlingen och vad det betytt för honom. LRF är från och med i år och några år framåt sponsor av Årets Kock. Deras mål är att profilera den svenska råvaran och dess unika egenskaper samt förstärka kopplingen mellan kocken och bonden.

En fantastisk dag med nya och gamla bloggbekantskaper, god mat, gästvänlighet och intressanta diskussioner. De andra bloggarna som var representerade var: Trattioria med matglad sambo, Lilla Kråkans skafferi, gänget bakom Matporr, Dagmar´s Kitchen, En Herrans Mat och En salig soppa (klicka på namnen så kommer ni till bloggarna).

lördag 24 november 2012

Saffransbullar med extra allt

Årets första saffransbullar är bakade. Förra året bakade jag Saffransbullar med vit choklad som blev populära på bloggen och redan nu är det många som hittat det igen.

Hittade ett recept hos Linda, som har bloggen Matstugan, på ett recept på Saffransbullar med mandelmassa och en skjuts sprit. Svårt att motstå men då jag la till lite mer i den fyllningen så döpte jag dem till extra allt. Kan meddela att kombinationen saffran, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon inte alls var äcklig!!




Saffransbullar med extra allt ca 25 st
1 påse saffran (0,5 g)
1 msk ljus rom
½ tsk salt
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst (för söta degar)
1/4 burk Kesella (10%)
1 dl strösocker
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning
50 g rumsvarmt smör
½ tsk stött kardemumma
200 g mandelmassa
ca 70 g vit choklad
ca 1 dl frysta lingon

Pensling
1 ägg
pärlsocker

  • Stöt saffran med salt i en mortel. Tillsätt romen. Låt stå och dra i en halvtimma.
  • Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Blanda med saffransspriten.
  • Smula jästen i en bunke/assistent. Häll på saffransmjölken och rör ordentligt så att jästen löser sig.
  • Tillsätt kesella, socker, ägg och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. 
  • Jäs under bakduk ungefär 50 minuter.
  • Gör fyllningen under tiden: Blanda smör, kardemumma och mandelmassa med en gaffel. Hacka chokladen.
  • Knåda degen med händerna och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut till en stor rektangel.
  • Bred på fyllningen och strö över vit choklad och frysta lingon. Rulla ihop och skär ca 2 cm breda skivor. Lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Smör, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon

Innan gräddning
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda på 225 grader i 10-12 minuter. De ska ha fin färg. Ät och njut!
Gräddade och klara

Nybakade, smaskiga bullar med massor av fyllning! Baka i helgen och frys in så har ni till första advent som är nästa helg!:)

torsdag 22 november 2012

Fiskbiffar med basilika

På tisdagar försöker vi äta fisk. Denna veckan gjorde jag fiskbiffar för första gången. Har gjort  asiatiska fiskbollar en gång som blev fantastiskt goda. Så när jag hittade detta receptet hos Gourmetmorsan blev jag sugen på att testa. Hon hade fått inspirationen från Monika Ahlberg som hade lagat något liknande på morgon TV. Här kommer min tolkning:


Fiskbiffar med basilika 4 portioner
ca 500 g torskfilé
1 pkt bacon
1 bit färsk ingefära
1/2 kruka basilika
3 msk potatismjöl
3 rivna vitlöksklyftor
ca 2 msk limesaft
1/2-1 röd peppar
salt och peppar
smör att steka i
ca 100 g babyspenat
2-3 dl vispgrädde
  • Tärna och knaperstek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper.
  • Skär torskfilén i bitar och lägg i en bunke. Riv ingefära, hacka chilin (efter tycke och smak) och blanda med torsken tillsammans med vitlök, limesaft, potatismjöl och nästan all basilika (spara lite till garnering). Mixa ihop till en smet med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.
  • Forma åtta stycken biffar av smeten och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  • Smält en klick smör i en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna på båda sidorna. Lägg dem på ett fat.
  • Smält en ny klick smör i stekpannan och fräs spenaten mjuk en minut. Lägg biffarna ovanpå och häll över grädden. Låt puttra en minut.
  • Lägg bacon och halverade körsbärstomater ovanpå biffarna. Garnera med färsk basilika.
  • Servera med ris, potatis eller pasta.


Många härliga smaker och biffarna smakade mycket i sig. Ingefäran kom fram lite lite och skulle kunna uteslutas. Basilika och vitlök är härliga smaker i sig som piffar till fisken som är ganska smaklös. Tomat och knaperstekt bacon var pricken över i:et. Till biffarna hade vi ricotta- och spenatfylld tortellini. Finns en risk att jag gör fiskbiffar snart igen och experimenterar med andra smaksättningar.


Idag har jag inlett julen. Har bakat saffransbullar i eftermiddag och till kvällsmat åt vi Risgrynsgröt (hemmagjord, såklart!) och vörtbröd (Pågens med russin) med julskinka (Mor Matildas griljerade) och senap (tyvärr ingen julsenap, Johnnys dög fint!). Nu är vi igång! Har massor av roliga saker att testa den närmsta månaden.

onsdag 21 november 2012

A day in the world

I dag har vi varit lite kulturella tillsammans med Mamma Christina och lilla Emma. Vi har varit på Världskulturmuseét. Det var faktiskt tredje gången nu i höst som vi var där. Väldigt trevligt och barnvänligt. Vi började med lunch i restaurangen. Ja, den är kanske inte så mammavänlig för plånboken. 95:- kostar dagens lunch men det är den värd. Buffé med fräscha grönsaker, nybakat bröd, en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk gratäng och en soppa. Gott om barnstolar och gott om plats för barnvagnar.


Oliver gillar bröd och majs

Dagens fisk var stekt kummel med kräftsås

Efter att vi käkat och slängt i oss kaffet gick vi och tittade på utställningen A Day in the World.

"Tisdag 15 maj ägde ett gigantiskt fotoprojekt rum, ett projekt där alla världen över inbjöds till att delta. Med hjälp av kompakt-, system- och mobilkameror skapades ett unikt dokument över hur världen såg ut den 15 maj 2012. Ett stort urval av bilerna ser du i höstens stora utställning som öppnade 10 november 2012 och pågår till 26 maj 2013 på Världskulturmuseet."


Väldigt fin, enkel och intressant utställning och "kidsen" hade gott om plats att springa runt på. De charmade även ett par skolklasser som var där på rundvandring när de beblandade sig ogenerat med dem.

Oliver gillade porträttbilderna

Jag gillade matbilderna, såklart!

Den stora anledningen till att vi gick till Världskulturmuseet var deras utställning Jordlingar. Ett stort rum med olika ljus och höjdnivåer. En sagohörna och en litet dansrum. En kuddhörna och massor av byggklossar som är roliga för både vuxna och barn.

Världskulturmuseet får 4 av 5 Oliver. Barnvänligt, trevligt, luftigt, god mat och trevlig personal. Dessutom kostar det bara 40 kronor i inträde. För ett helt år!

tisdag 20 november 2012

Kycklinggryta med ädelost

Det är alltid roligt att höra historien bakom en maträtt. Receptet på denna smarriga kycklinggryta hittade jag förs på Helenas blogg (Bara en kaka till) som fått receptet av en kompis. Hon trodde att det var kompisens mamma som låg bakom receptet men det var i själva verket hennes syster. Några dagar senare hade även Malin  (Malin´s Diner) testat denna gryta så om jag skulle namnge denna skulle jag kalla den Agneta, Anna, Helena och Malins kycklinggryta. Men jag väljer att skippa alla namnen och bara kalla den Kycklinggryta med ädelost. Jag förenklade några steg och skippade efter sambons önskemål champinjonerna. Salt och smakrik av ost och bacon

Gryta i ugnsform

Kycklinggryta med ädelost, 4 portioner:
3-4 kycklingbröstfiléer
1 pkt bacon
1 liten purjolök
(250 g färska skogschampinjoner)
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk kinesisk soya
140 g ädelost
grovmalen svartpeppar

  • Tärna bacon och knaperstek i en torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, och bryn dem i smör så de får fin färg. Hacka purjolöken, (skär champinjonerna i mindre bitar) och bryn tillsammans med kycklingen en minut. 
  • Tillsätt baconet, vispgrädde, kycklingfond, soya och peppar. Smula ner ädelosten och låt grytan koka upp. 
  • Häll grytans innehåll i en ugnsfast form och gratinera alltihop i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min.


Grytan serverade jag med ris och wokade grönsaker. Zucchini, spetspaprika, rödlök och lila morot i stora bitar frästes ihop snabbt i olja i en stekpanna.


Alltså, vi bor litet och ibland kan jag tycka att vi utnyttjar vår lilla yta på ett oeffektivt sätt. Vi borde ha mer smarta förvaringsmöjligheter och mindre skit. Rev precis ut fem stycken tidsskriftssamlare med gamla mattidningar från 2004-2008. Prenumererat i omgångar på Allt om mat, Laga lätt, Elle mat & vin mfl. och bara samlat dem på hög. Nuförtiden hittar jag mest recept på bloggar och på nätet och bläddrar sällan i gamla tidningar. Gick igenom dem lite snabbt och plockade ut jul- och nyårsnummer. Kanske kan återanvända lite recept. Kan tänka mig att jag går igenom alla tidningarna och river ut lite recept som ser kul ut och lägger i min test-mapp. Får väl se vad som dyker upp i framtiden:).

måndag 19 november 2012

Fröknäcke med fänkål

I går var vi på middag hos Ann, Andreas och Ella. Ann och jag gick i samma mammagrupp och promenerade flitigt tillsammans förra vintern. Nu jobbar Ann och Andreas är föräldraledig med Ella. Jättetrevligt att träffas hela familjerna tillsammans.

Ann hade gjort en jättegod Laxgryta med musslor och champinjoner och till efterrätt fick vi Plommonpaj med vaniljglass. Kameran låg hemma och mobilen i jackan så inte en enda bild på hela middagen.

Som "gå bort"-present hade jag bakat Fröknäcke med fänkål. Gjort lite olika varianter på fröknäcke förut men inte med fänkål. Inte så dumt! Perfekt till frukost eller mellanmål.


Fröknäcke med fänkål
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 msk mortlade fänkålsfrön
flingsalt
  • Blanda alla ingredienser, förutom flingsaltet, till en gröt. 
  • Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut så tunt det går utan att det blir hål.
  • Ta bort det övre bakplåtspappret och strö över flingsalt.
  • Grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 45 minuter.
  • Bryt i bitar och låt gärna torka över natten.


Linda in bitarna i cellofan och knyt ett snöre runt


söndag 18 november 2012

Hannas möra karrélåda med sting

I fredags var jag och Oliver hos Edvin och firade att han hade fyllt ett år tidigare i veckan. Stora killar!! Hanna bjöd på god lunch, promenad i regnet och go´fika! Ja, det vanliga upplägget förutom att Edvin fick present av oss.


Till lunch bjöd hon på en rätt som hon egentligen brukar göra med fläskkotletter med ben. Denna gången "skojade hon till det" med fläskkarré,  vilket inte alls blev dumt. Otroligt mört och gott kött i en god sås med lite sting i av sambal oelek. Vad jag förstod det som är det en väldigt enkel rätt att slänga i hop men som kräver lite tid i ugnen (jag kom direkt till dukat bord, underbart!). Kommer verkligen testa att laga denna rätt själv någon gång!

Hannas möra karrélåda med sting
ca 1 kg karré (eller kotlettrad med eller utan ben)
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk soja
1 tsk sambal oelek (eller efter smak)
  • Skär köttet i skivor och lägg i en ugnsfast form.
  • Blanda ihop creme fraiche, grädde, soja och sambal och häll över.
  • Grädda på 175 grader i 1-1,5 timme.

Kokt haricots verts lades på vid servering

Pressad potatis och gelé till
Efter promenad i regnet fikade vi. Vi fick en variant på marängsviss som man fick plocka i hop själv: glass, maränger, hemmagjord kolasås, bär och yoghurt blandat med grädde och vaniljsocker. Mycket gott! "Kidsen" fick bär och yoghurt och gillade det skarpt. Ingen bild på desserten men väl på två kladdiga barn:).


Kletigt när man vill äta själv

Edvin 1 år

En cool kille

Ännu en helg har passerat. Det har varit en ganska lugn och skön helg med mycket hemmamys och god mat. I dag har vi varit hos en mammakompis och hennes familj och ätit lunch och fikat. Mycket gott och trevligt! Med så mycket god mat i helgen fick jag tvinga mig ut på en löptur för att kunna landa med gott samvete i soffan i kväll igen:).

fredag 16 november 2012

Pulled Pork på Picnicbog

Sjukt trött har jag landat mätt i soffan med ett glas rödvin. Även om jag inte jobbar så har jag ändå fredagskänsla. Full fart hela dagen idag med rytmik på förmiddagen för att sedan ta kollektivsnöret genom stan till Hanna för att fira Edvin som fyllde 1 år i tisdags. God mat, promenad i Göteborgs bästa väder (regn) och sedan gofika innan vi tog den långsamma spårvagnen genom stan hem i fredagsrusningen. Handla lite till fredagsmyset..... ja, nu sitter vi här!

Förra fredagen gjorde jag ett riktigt låååångkok. Jag så långt att det tog hela dagen. Lång tid men minimalt med jobb. Bara att blanda såsen och lägga den tillsammans med en köttbit i en gjutjärnsgryta, sätta in den i ugnen på morgonkvisten på låg värme och sen göra vad man vill resten av dagen för att sedan komma hem på eftermiddagen och plocka ut grytan.

Pulled Pork har jag tänkt att göra länge. Jag är väl typ sist i världen att laga denna rätt som snart ersätter tacosen på fredagskvällen. Men i stället för att använda mig av fläskkarré, som de flesta använder, testade jag att göra på picnicbog. Även detta ett framdelskött från lilla grisen men såg ut att vara lite mindre insprängt fett. Men gott! Receptet jag utgick från hittade jag på bloggen Smaskens.nu.  (med några små ändringar).

Pulled pork på picnicbog
1 picnicbog på drygt 1 kilo
1  finhackad gul lök
5 rivna vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprika
2 msk chipotlepasta
0,5 msk spiskummin
0,5 msk kanel
0,5 msk rörsocker strö
0,5 dl whiskey
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
  • Blanda lök, vitlök, kryddor, socker, whisky och krossade tomater i botten av en gjutjärnsgryta.
  • Dela picnicbogen och krydda den rikligt runtom med salt och svartpeppar. 
  • Lägg ned picnicbogbitarna i grytan, lägg på locket, och ställ in i ugnen på 80 grader i ca 8 timmar.
  • Plocka upp de färdiga köttbitarna. Drag isär dem med hjälp av gafflar, så att du får tunna köttstrimlor. Blanda detta i såsen, och låt köttet suga upp sås i grytan en stund på låg värma på spisen. Rör runt.
  • Servera med tortillas, grönsaker och guacamole. 

På väg in i ugnen

Gafflad och blandad med såsen

Serverat och klart

torsdag 15 november 2012

Balsamicokyckling till vardag eller fest

Denna kycklingrätt har jag gjort flera gånger och det är verkligen ett säkert kort både till vardag och fest. Receptet kommer ursprungligen från Arla och är med parmaskinka runt kycklingen. Funkar lika bra med bacon eller kallrökt skinka som jag hade denna gången.

Så här blev det denna gången:

Balsamicokyckling 2 port
2 st kycklingfiléer
4 skivor kallrökt skinka eller parmaskinka
2 dl mellangrädde
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 kycklingbuljongtärning
2 msk balsamvinäger
torkad oregano
rosépeppar
nymalen svartpeppar
  • Bryn kycklingfileérna i smör och krydda med salt och peppar. Linda in dem i skinkan och lägg dem i en ugnsfast form.
  • Häll vatten, grädde, vitlök, buljong, balsamvinäger och oregano i stekpannan och koka upp. Häll såsen runt kycklingfiléerna. Strö över rosépeppar och eventuellt lite mer oregano.
  • Stek mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur av 72 grader.

Krispig och salt skinka runt kycklingen


Kycklingen och den smarriga såsen serverades med råris, haricots vertes och saltinbakad och smörstekt rotselleri.  Måste säga att det kändes som en väldigt festlig rätt en mörk och grå tisdagskväll i november.

onsdag 14 november 2012

Saltbakad rotselleri

I bland kan det gå väldigt snabbt från att man läser ett recept till att man testar det. I bland behöver recepten och inspirationen mogna lite i bakhuvudet. Jag läste ett trevligt och inspirerande inlägg på Amy´s blogg om en matresa hon gjort tillsammans med bland annat Årets Kock-vinnaren 2009 Viktor Westerlind. Han bjöd dem på en trerätters middag som bland annat innehöll saltinbakad rotselleri. Jag var ju bara tvungen att testa! Direkt! Så när jag ändå var ute och promenerade på eftermiddagen gick jag förbi grönsakshandlaren och köpte en rotselleri.

Putsa rotsellerin
 I receptet på Amy´s blogg står det bara salt, men tänkte använda grovt salt. Det visade sig att det inte fanns så mycket salt hemma över huvudtaget så jag blandade finsalt, grovsalt och flingsalt. Salt som salt. Spelar nog ingen roll även om flingsalt kan kännas lite lyxigt.


Snöbollar på väg in i ugnen?

Saltinbakad rotselleri
1 lagom stor rotselleri
ca 2 dl salt, grovt
1 äggvita
smör
  • Putsa rotsellerin.
  • Blanda salt med äggvita. 
  • Dela sellerin och lägg den med de platta ytorna neråt. Gegga in ovansidan med saltblandningen så att det täcker helt.
  • Baka på 225 grader i ca 40 minuter. Känn med sticka så att de är mjuka.
  • Knacka av saltskalet. Låt svalna, skär i tärningar och stek i smör.

Knacka av det hårda saltskalet

Den bakade rotsellerin blev fantastiskt smakrik, saftig och god. Jag väntade lite med att knacka av skalet men det ska man nog inte göra. Kändes som det stannade kvar salt på sellerin och vissa bitar blev väldigt salta. Med lite krispig yta efter att ha smörstekt dem blev de ännu godare. Oliver spottade ut och Johan tyckte sådär (han fick nog några salta bitar).




Sellerin serverade jag tillsammans med andra grönsaker till en kycklingrätt. I dag åt jag resterna till en rest-sallad med ris och stekt halloumi. Oj, vad gott! Ett trevlig tillbehör till kött och fiskrätter eller som bas i en vegetarisk rätt.

Kommentar 25/11: Efter att ha testat Viktors variant så gör jag vissa förändringar nästa gång: låter bli att skala rotsellerin, bakar på lägre temperatur under längre tid och ringlar över lite sirap vid smörstekningen. Så gott!