tisdag 20 november 2012

Kycklinggryta med ädelost

Det är alltid roligt att höra historien bakom en maträtt. Receptet på denna smarriga kycklinggryta hittade jag förs på Helenas blogg (Bara en kaka till) som fått receptet av en kompis. Hon trodde att det var kompisens mamma som låg bakom receptet men det var i själva verket hennes syster. Några dagar senare hade även Malin  (Malin´s Diner) testat denna gryta så om jag skulle namnge denna skulle jag kalla den Agneta, Anna, Helena och Malins kycklinggryta. Men jag väljer att skippa alla namnen och bara kalla den Kycklinggryta med ädelost. Jag förenklade några steg och skippade efter sambons önskemål champinjonerna. Salt och smakrik av ost och bacon

Gryta i ugnsform

Kycklinggryta med ädelost, 4 portioner:
3-4 kycklingbröstfiléer
1 pkt bacon
1 liten purjolök
(250 g färska skogschampinjoner)
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk kinesisk soya
140 g ädelost
grovmalen svartpeppar

  • Tärna bacon och knaperstek i en torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, och bryn dem i smör så de får fin färg. Hacka purjolöken, (skär champinjonerna i mindre bitar) och bryn tillsammans med kycklingen en minut. 
  • Tillsätt baconet, vispgrädde, kycklingfond, soya och peppar. Smula ner ädelosten och låt grytan koka upp. 
  • Häll grytans innehåll i en ugnsfast form och gratinera alltihop i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min.


Grytan serverade jag med ris och wokade grönsaker. Zucchini, spetspaprika, rödlök och lila morot i stora bitar frästes ihop snabbt i olja i en stekpanna.


Alltså, vi bor litet och ibland kan jag tycka att vi utnyttjar vår lilla yta på ett oeffektivt sätt. Vi borde ha mer smarta förvaringsmöjligheter och mindre skit. Rev precis ut fem stycken tidsskriftssamlare med gamla mattidningar från 2004-2008. Prenumererat i omgångar på Allt om mat, Laga lätt, Elle mat & vin mfl. och bara samlat dem på hög. Nuförtiden hittar jag mest recept på bloggar och på nätet och bläddrar sällan i gamla tidningar. Gick igenom dem lite snabbt och plockade ut jul- och nyårsnummer. Kanske kan återanvända lite recept. Kan tänka mig att jag går igenom alla tidningarna och river ut lite recept som ser kul ut och lägger i min test-mapp. Får väl se vad som dyker upp i framtiden:).

10 kommentarer:

  1. Det receptet har vi också lagt i vår hög, får se vad vi kallar det för:) Det känns ju i alla fall hoppfullt att det går hem, nu när det är flera som kockat till det och gillat.

    Visst samlar man på sej en vansinnig massa och visst är det så skönt att få utrensat bland skiten! Vi har flera gånger slängt en massa mattidningar, precis som du gjort, bara för att något år senare stå där med lika många i en ny samling... Kanske dags för ett nytt röj?

    SvaraRadera
  2. vi gick igenom vårat största förråd någon vecka innan ofelia föddes och man blev ju helt knäpp på all skit vi samlat på. plastmuggar med flamingos på till exempel, varför har man en låda med såna?!

    ser fram emot att se vilka spännande recept du hittar i gömmorna!

    fredag förresten, eftermiddagen funkar bäst för dig va?! vid 13-14 nåt sånt, hur låter det?

    SvaraRadera
  3. Ingredienslistan säger allt. Kan inte bli annat än gott, oavsett vad det kallas :-)

    Bra där att rensa. Det gäller att välja vad man vill ska ta plats när man ska vara yteffektiv. Jag vet ju också hur det är. Lite bättre nu men det är ju ingen mansion vi bor i...

    Det kan vara kul att bläddra i gamla mattidningar, man ser hur snabbt trender kommer och går samtidigt som man ser vad som håller i längden.

    Hoppas du fick tag i några godbitar!

    SvaraRadera
  4. Låter som en fullträff. har också läst den på olika bloggar och spar den till en dag när det passar.
    Lite kul så där hur recepten vandrar :)

    lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
  5. Ädelost gillar jag, kanske jag ska testa rätten med quorn...
    Ja, rensa behövs men jag älskar att samla på tidningar och receptbroschyrer. Dröjer nog ett bra tag innan jag rensar! ;)

    SvaraRadera
  6. Jag hinner aldrig läsa några mattidningar längre. Får inspiration från en massa annat håll istället. Men jag har sparat ett helt gäng gamla mattidningar. Många recept kommer tillbaka i de nyare tidningarna, i alla fall i Allt om mat. Så gamla är de inte än.

    SvaraRadera
  7. Inte fel att fått komma med på ett litet hörn där inte!

    God var gratängen, vad den än kallas.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  8. Rensa ja, tell me about it! ;) Mitt i flyttpackningen så rensas det en hel del - men det är bra och skönt tycker jag! Men jag har också svårt att slänga mattidningar... de är ju så fina!

    Kul att se när recepten vandrar från blogg till blogg.

    SvaraRadera
  9. Verkar riktigt gott dessutom är den där formen så himla fin, måste ha alt hålla mig till julafton ; )

    SvaraRadera