Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 30 september 2011

Viltskavsgryta

Jag har sagt det förut. Skav i alla dess former är perfekt snabb-mat. Alltid bra med ett paket skav i frysen. Behöver inte ens tina den helt innan man tillagar. Bara att lägga hela den frysta biten i pannan, dra av lager med skav, vända, dra av lager och fortsätta så tills hela biten är i småbitar, och sen bryna och smaksätta.

I helgen gjorde jag en Höstig Viltskavsgryta som  blev riktigt god.

1 pkt viltmästarskav (polarica)
10 cm purjolök
champinjoner, skogschampinjoner eller annan höstsvamp
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk dijonsenap
1 msk torkad timjan
kinesisk soya
salt och peppar

Bryn skavet. Kvarta svampen och strimla purjolöken. Fräs tillsammans med skavet. Häll på grädde och yoghurt, dijonsenap, timjan och kinesisk soya. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Garnera med frysta lingon och senapsskott precis före servering.




Servera med basmatiris, haricots verts och körsbärstomater. Kanske ser ut som maten är grusig men det är bara nymalen svartpeppar. Ett beroende vi har i detta hushållet. Kvarnen är alltid med på bordet när vi ska äta:).

torsdag 29 september 2011

Gårdagens kvällsmat, dagens lunch

Man kan ju undra varför jag inte gör långkok varje dag nu när jag bara går hemma och har tråkigt?! Inget bra svar. Så därför står det en gryta och puttrar på spisen just nu med en av Johans favoriträtter.

I går blev det en snabb och god pasta till kvällsmat.Gjorde en god tomatsås som faktiskt fick puttra en stund för att gotta till sig riktigt. Gul lök, vitlök, tomatpuré, soltorkade tomater, krossade tomater, dragon, basilika, lantbuljong, honung, salt o peppar. Ungefär så. Kokade skinkfyllda tortellini och stekte lite tärnad bacon. Sen blandade jag ihop allt och serverade med riven parmesan. Gott och enkelt!



Det blev lite över som jag kunde äta till lunch idag. Drygade ut med en halv avokado, keso och körsbärstomater. Förvånansvärt gott!


Varit riktigt härligt väder ute i eftermiddag så tog en promenad. Tog en tur på Östra Kyrkogården och försökte få lite namninspiration. Vi har kört fast på pojknamn. Tjejnamn känns lite lättare. Återstår att se vad som gömmer sig därinne. Nä, inte ofta jag står och fotar mig själv direkt men här får ni en titt på hur stor magen är idag:).

Hoho!! Dags att komma ut!!!



Snygg frukost

Har ni sett vilken snygg frukost?! Surfade in på Arla´s hemsida och hittade många trevliga frukostar. Fastnade för Mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma. Sällan jag äter mannagrynsgröt men det får det nog bli ändring på. Lova att testa detta. Såå gott!!

1 portion
1 dl frysta blåbär
1 msk flytande honung
2 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt

Värm hälften av blåbären i en liten skål tillsammans med honungen i mikron tills de blir varma, ca 1 min. Koka upp mjölk. Blanda ner mannagryn, salt och kardemumma. Koka under omrörning i ca 3 min. Blanda ner resterande blåbär mot slutet. Häll upp i en djup tallrik. Toppa med honungsblåbären och mjölk. Jag hade även en kiwi i bitar.

Snyggt och gott!

onsdag 28 september 2011

Färsk Pasta med Sej och Räkor

Var väldigt många bra recept i senaste numret av Laga Lätt. Många lättlagade vardagsrecept med ingredienser som man ofta har hemma eller bara behöver köpa till något.

Försöker ju äta fisk minst en gång i veckan. Gott, nyttigt och fräscht. Sej köper jag sällan då jag tycker det ser grå och tråkig ut och inte smakar så mycket. Men jag gav den en chans. Lite billigare än Hummer...

1 gul lök
2 dl mellangrädde
0,5 dl vatten
0,5 dl citronsaft
2 msk dijonsenap
400 g sejfilé
200 g skalade räkor (tex lyxräkor i lag)
500 g färsk pasta, tex tagliatelle
salt och peppar
  • Skala och finhacka löken. Fräs i olja i en kastrull. Tillsätt grädde, vatten och citronsaft. Låt puttra 5 minuter. Rör i senap, salt och peppar.
  • Skär fisken i stora tärningar. Krydda med salt och peppar. Lägg i såsen och låt sjuda i 3-4 minuter under lock. Känn försiktigt så den är genomkokt. Strö över räkorna och servera med färsk pasta.
Låt inte räkorna koka. Då blir de sega och tråkiga.
Serverade med sugar snaps och körsbärstomater. I originalreceptet var det gröna ärtor. Då Johan inte är så förtjust i det så tog jag sugar snaps istället. Frysta och bara att värma. Dock lite sega. Föredrar färska. Körsbärstomater är gott tillbehör till det mesta och finns nästan alltid hemma.


Gott och enkelt. Bra vardagsrätt. Skulle dock föredra lite mer smak. Kanske lite vitt vin och fiskfond istället för vatten.

Är inte helt nöjd med mina foton just nu. Att fota på kvällen kräver bra ljus. Gillar inte att behöva använda blixt. Det första fotot är taget i köket där ljuset är sådär (blir gult). Vid matbordet var det alldeles för mörkt och blixt var tvunget. Någon som har bra tips och trix för fotografering höst- och vinterkvällar?! Utan att skaffa sig en hel fotostudio!!!

tisdag 27 september 2011

Jag måste bara....

Jag bantar aldrig. Kanske försöker tänka på vad jag stoppar i mig Tycker det är skittråkigt med bantning! Det finns inga genvägar. Jag äter det jag tycker är gott. Och försöker röra på mig. Cyklar till jobbet. Tar en promenad. Tränar lite lagom. Väljer vatten i stället för läsk.

Var bara tvungen. Gillade dagens avsnitt av Landet Brunsås. Missade ni så håll utkik efter en repris eller kolla på svt play. Handlade om den svenska fettbomben. Sedan 80-talet har vi blivit allt fetare. Vi jojo-bantar och testar alla möjliga dieter fram och tillbaka.

bild från svt.se

Ja, nu är jag ju inte perfekt och trådsmal på något sätt men jag pendlar sällan i vikt. Förutom detta året då. Återkommer skamset när jag ska börja bli av med mina graviditetskilo...:)

Kom gärna med synpunkter, tankar och ideér!

Kycklingwok

Förra veckan inspirerades jag av Bara en kaka till - Helena att göra wok. Perfekt rensning av grönsakslådan då det går att variera grönsaker efter smak och tillgång. Gick nästan rakt av efter Helenas recept. Lät kycklingen marinera i marinaden i några timmar vilket gjorde att den smakade mycket. Grönsakerna jag använde var purjolök, röd paprika och morötter. Överstek inte grönsakerna. Ska vara gott tuggmotstånd i dem.


Mynta lät intressant som dekoration men jag tog koriander då jag kunde plocka det i mitt odlingsköksfönster. En klyfta lime och chiliflakes för lite extra piff.


måndag 26 september 2011

Restlunch och tidsfördriv

Det har varit ännu en fantastisk höstdag med temperaturer runt 20 grader, soligt och fint. Men nu blev det natt! Mörkt och piskande regn mot rutorna. Fick ta en sväng i lyan och tända lite lampor.

Man kan ju undra om det är långtråkigt att gå hemma och vänta på att bebis ska "ploppa" ut. Svaret är Nej! Sover lite halvdåligt på nätterna, ligger och läser i gryningen för att sedan somna om och ta sovmorgon. Långfrukost med nyhetsmorgon och läsa tidningen i lugn och ro. Pyssla lite med ditten och datten. I dag tog jag mig an strykhögen. Spjälsängen som vi monterade i helgen är nu bäddad. Räven som jag fick av min vän Pernilla ligger på sängen och väntar. En liten promenad till ICA eller grönsaksnissen på torget.

Ska ju inte sticka under stolen med att det blir en del tid vid datorn. Tycker att jag är en flitig bloggare för tillfället och ännu flitigare bloggläsare. Herregud, vad mycket härliga bloggar det finns! Så glöm därför inte att lämna ett avtryck om du tittar in så får du garanterat ett besök från mig.

Till lunch idag blev det en form av rest-tallrik. Resultatet blev mycket gott. Stekte överblivet basmatiris tillsammans med rivna morötter, paprika och haricots verts. Knäckte ett ägg och rörde runt. Kryddade med salt, peppar, spiskummin och koriander. Serverade med avocado, körsbärstomater, limeklyfta och färsk koriander. Mycket gott och blev proppmätt!!



Nu ska jag lägga mig på soffan och vila lite innan Johan kommer hem och maten ska stå på bordet:). Ska kolla om jag hittar något kul att titta på på play. Perfekt sätt att följa många serier utan att missa något avsnitt. Och ett bra sätt för mig att ligga still på soffan.

Linsgryta med sting

Är ganska dålig på att laga vegetarisk mat. Inbillar mig att Johan inte är så förtjust i det. Borde kanske införa en dag i veckan då jag lagar vegetariskt. I Laga Lätt (9/11) var alla recept vegetariska. Ska försöka inspireras. Började med en Linsgryta som lät jättegod. Och det var den. Ändrade om liite och minskade ner receptet till två portioner.

Linsgryta
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 grön peppar
1 dl röda linser (okokta)
1,5 dl vatten
1/2 burk körsbärstomater
1 liten burk kokosmjölk
1/2 lime
salt och peppar
färsk koriander

Skala och riv vitlöken. Skala och hacka löken. Hacka chilin. Behåll fröna (blir lagom sting med frön från grön chili). Fräs vitlök, lök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt linserna och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på körsbärstomater, kokosmjölk, vatten och saften från limen. Låt koka ihop under lock i 10-15 minuter eller tills linserna är mjuka och vätska kokt in. Smaka av med salt och peppar. Servera med färsk koriander och ev mer pressad limesaft över.
Supergott!!


Detta får bli mitt bidrag till Månadens Utmaning hos Kalasgott. Denna månaden är temat stekar, soppor och grytor. Vad passar inte bättre än en vegetarisk och mustig gryta med sting?!



söndag 25 september 2011

Höstsöndag

Vilket fantastiskt höstväder det har varit idag! Man är ju inte den snabbaste i promenadstråket men ville så gärna ut!! Tre timmar har vi promenerat inklusive en liten bänkpaus vid Härlanda Tjärn (pensionärsvarning), utefika på Torps Café och lite shopping på ICA. Termometern visade 21 grader och man blev riktigt varm. Kameran fick följa med för att fota lite härliga höstfärger. Visst är hösten underbar?! I alla fall dagar som dessa.

Känner mig oförskämt pigg i kroppen trots att jag snart gått en vecka över tiden. Får väl erkänna att det trycker, spänner och värker lite ibland. Men jag pinnar på. Hoppades på att det kanske skulle sätta igång det hela. Men inte.

Underbara färger på träden
I går gjorde jag Äppelpaj i mina fina hjärtformade portionsformar. Tror att jag skulle kunna äta äppelpaj varje dag! Skivade äpplen i botten. "Smulet" höftade jag ihop med smör, havregryn, vetemjöl, kanel, kokos och farinsocker. Gräddade på 200 grader i 20 minuter. Till pajen hade vi vaniljglass som fick smälta på den varma pajen.
 

lördag 24 september 2011

Fredagspizza

I går hade vi bestämt oss för att göra hemmapizza. Vi hade även bestämt oss för att test sån där färdig pizzadeg på rulle med tomatsås med i en liten burk.

Var och handlade med pensionärerna i lugn och ro mitt på dagen. Gissa vad jag glömde?! Jo, pizzadegen. Så typiskt!! Visst fanns tanken att jag skulle göra egen deg och egen tomatsås, inte så mycket jobb. Men orkade verkligen inte. Så när det var som mest folk gav jag mig tillbaka till ICA och köpte min deg. Suck!

Perfekt deg att plocka ut och kavla till lite. Hälla på tomatsås och bre ut. Blev lite inspirerad av en svamppizza som jag hittade i Laga Lätt med massor av svamp, getost, fikon och ruccola. Gjorde en kompromiss då Johan inte är lika förtjust i svamp som jag.

Smörstekte skogschampinjoner i lite hackad vitlök, salt och peppar. På tomatsåsen la vi riven ost, röd paprika i strimlor, halverade plommonkörsbärstomater, svampen, getost i bitar och tunt skivad chorizosalami. Gräddade på 200 grader i en kvart.



Serverade pizzan med färska fikon och ruccola. Ruccola till hemmapizza är ett måste. Ojojoj.....vad gott!! Degen får högt betyg och kommer nog absolut att köpa den igen.

Senapsskott

Det gick snabbt! Senapsskotten är redan uppe. Tog knappt en vecka. De gula fröna tog sig snabbast och jag testade några på frukostsmörgåsen. De bruna behöver nog några dagar till före skörd. Tycker inte att det blev så mycket smak på dem. Men snygga i alla fall:)



fredag 23 september 2011

Frukostinspiration

Det är väl inget nytt att jag är väldigt inspirerad av frukostbloggen Frukostera. Varje dag ny frukost. Önskar att jag hade det utbudet i min kyl och skafferi att variera. I arbetsvardagen tycker jag att det är svårt att hinna med men nu finns det lite mer tid när det kan ta hela förmiddagen att äta frukost.

Denna smörgåsen kunde jag inte låta bli att testa. Jordnötssmör, banan, kokos och russin. Helt galet gott!

Magisk smörgås

I veckan har det gjorts Müsli/Granola på flertalet bloggar. Kunde inte låta bli att göra en egen müsliblandning att toppa yoghurten med. Gör den oftast naturell och tillsätter russin och torkad frukt vid servering för att även kunna erbjuda sambon lite müsli.

Denna gången blandade jag hej vilt: fiberberikade havregryn, boveteflingor, linfrö, kokos, vit quinoa, solrosfrön och pumpakärnor. Kryddade med kanel, malen kardemumma och malen ingefära. Skvätte på lite rapsolja, vatten och flytande honung. Blanda ordentligt och häll ut på bakplåt. Rosta på 175 grader i ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så den inte bränns.

Naturell yoghurt, hemma-müsli och torkade tranbär
Kolla även in Charlottas Granola och Remsans Müsli med flingor.

torsdag 22 september 2011

Kackelmiddag

I går kväll var jag på tjejmiddag hos Catharina. Kackelmiddag kan man kalla det. Vi har alltid väldigt mycket att prata om och diskussionerna är livliga. Jag är inte den som är speciellt tyst av mig men i detta sällskapet har jag verkligen svårt att få en syl i vädret! Det behövs inte ens alkohol i detta sällskap för ett få hög ljudvolym. Underbara brudar!!

Ni ser ju hur det kacklas:) Nygifta värdinnan Catharina till vänster och Maria till höger funderar på nästa inlägg...:)

Söta Pernilla


Catharina hade lagat jättegod mat som hon bjöd oss på. Inspirerad av Leila Lindholm hade hon gjort Fisk i foliepaket. Lax och torsk, mozzarella, körsbärstomater, salami och basilika. In i ugnen på ca 200 grader i en kvart. Serverade med Ris. Såå gott! Kommer jag absolut att testa göra själv.


Ett paket med fisk och annat gott

Jag hade som vanligt tagit mig på att göra något sött och gott till kaffet. Hittade ett recept på en kaka i senaste numret av Laga Lätt (10/11) som jag blev sugen på att testa. Gillar man kokos, gillar man denna!


Kokosrutor med Limetopping och Mango
200 g kokos
2 dl strösocker
50 g rumstempererat smör
3 st ägg
1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienserna. Bred ut smeten i en rektangel, 20x30 cm på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Limetopping
1 lime
1 burk kesella 10%
2 msk florsocker

Skrubba limen i ljummet vatten. Finriv skalet. Dela limen och pressa ut 1 msk saft. Blanda skal, saft, kesella, och florsocker. Bred krämen på kakan och dela i bitar (ca 15 st).

Garnering
1 mogen mango
1 lime

Skala mangon med potatisskalare. Skär i bitar. Skrubba limen i ljummet vatten. Strimla skalet med ett zestjärn. Garnera kakorna med mango och limeskal.

Kokosrutor med Limetopping och Mango

Tack tjejer för en som vanligt fantastiskt trevlig kväll!

Höstfrukost

Grötfrukost nästan varje dag. Älskar det! När jag jobbar går det av bara farten och det tar ungefär lika lång tid att koka gröt som att föna håret. Snacka om inrutad morgon. Men nu sträcker sig morgonen under lång tid och det finns mer tid att variera vad jag toppar gröten med.

Nu på hösten vill man ju bara frossa i svenska äpple. Perfekt att riva ett litet äpple på gröten. Kanel, valnötter och lite mjölk. Så gott!!



onsdag 21 september 2011

Gravidfrukost

I går var jag och åt gravid-frukost med min vän Hanna på Egg & Milk. Har ju bott i Göteborg i över tio år och har hört mycket om detta ställe. Äntligen har jag då varit där! Och nej, de hade ingen uttalad gravid-frukost men väldigt sällan man har tid att sitta på ett fik hela förmiddagen. Jag och Hanna hade mycket att prata om eftersom hon också är gravid och är beräknad en dryg månad efter mig. Så risken finns att det blir mamma-frukost där framöver. Vi rekade och det finns plats för barnvagn också.

Vi valde deras frukostpaket. Yoghurt, fruktsallad, kokt ägg, bagel med creme cheese och marmelad och kaffe. De hade säkert tio olika sorters bagel och vi fastnade för blåbärsbagel. Allt detta för endast 69:-. Helt ok tycker jag!

En ordentlig frukost
Även Hanna är gravid
Egg & Milk hittar du på Husargatan. Endast en rask promenad från centrum, en parallellgata till Linnégatan. Stället är inrett som en riktig amerikans diner. Hur mysigt som helst! Garanterat återbesök!

tisdag 20 september 2011

Potatis- och purjolöksoppa

I dag är dagen då det är uträknat att lill-knodden ska "ploppa" ut. Men än så länge verkar h*n ha det gott där inne. Men troligen lite trångt om man tänker på den akrobatik den verkar utöva. Har varit väldigt seg idag och tillbringat eftermiddagen på soffan. Väldigt skönt!

Höstvädret fortsätter med regn och rusk och vad passar inte bättre än en värmande soppa då?! Potatis- och Purjolökssoppa tycker jag är väldigt gott. Och enkelt att göra. En återkommande soppa under denna årstiden i detta hemmet och varierar nog recept från gång till gång.

Potatis- och Purjolökssoppa 2 port
5 st potatisar av mjölig sort
1 morot
10 cm purjolök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk torkad timjan
1 msk dijonsenap
salt o peppar
1 dl matlagningsgrädde


Skala potatis och morot. Dela i mindre bitar. Strimla purjolök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull. Häll på vatten, buljongtärning och timjan. Koka upp och låt koka till potatis och morot mjuknat, ca 15 minuter. Vispa med en ballongvisp, mixa med en stavmixer eller stöt med en potatisstöt. Koka upp och smaka av med salt, peppar, dijonsenap och grädde. Servera med en ostsmörgås.


Serveringsalternativ 2. Till lunch stekte jag några tärningar med lax i smör. Kryddade med citronpeppar och salt. La i en djup tallrik och hällde på varm soppa. Jättegott!!

måndag 19 september 2011

Inspirerande matprogram på TV

Hur många matprogram får det plats med på TV? Halv åtta hos mig, 4 stjärnors middag, Leila bakar, Vad blir det för mat.... Ja, när man än sätter på TV tycker jag att det finns ett matprogram i någon kanal. Väldigt trevligt när man är intresserad men snart på gränsen för mycket. Kvalitén svajar ju och vissa är bättre än andra.

Länge har jag följt Halv åtta hos mig nästan slaviskt men börjar tycka att det handlar mer om personligheter, homestyling och inredning än om matlagning.

Just nu är mina favoriter Niklas Mat och Landet Brunsås (heja svt!) Kvalité och givande matprogram tycker jag. Landet Brunsås går in på djupet i olika ämnen. I morgon tisdag, kl 2100, är ämnet socker. "Svenskarna äter mer än dubbelt så mycket godis som resten av Europa. Är det för att maten är tråkig, vädret dåligt eller för att det svenska godiset är så bra?" Intressant!

bild från svt.se
Niklas åker denna säsongen runt på världskända restauranger och är prao i köket. Hittills har han varit på Noma i Köpenhamn och en indisk restaurang i New York. Otroligt intressant att följa deras passion och arbetet bakom framgången. Noma står högt på listan över restauranger jag vill besöka. Niklas Mat går på torsdagar kl 2000.

bild från svt.se





bild från tv4.se
Ett nytt program som börjar på onsdag i sjuan är Den stora matresan med underbara Per Morberg. I programserien åker han runt i landet och lagar svenska paradrätter på sitt sätt. Vad man sett på reklamen verkar det bli galet intressant.

Vad har ni för favoritmatprogram? Tycker ni det börjar bli för mycket?

söndag 18 september 2011

Det frodas i mitt köksfönster

För ett tag sedan gav jag ju er en "cliffhanger" på ett odlingsprojekt. Men gud!! vad det drog ut på tiden. Jag bad er gissa vad det var som växte i de små krukorna. Många gissade på basilika men ingen lyckades gissa koriander. Förstår det. För det tog lång tid innan det väl såg ut som koriander.

Jag köpte, innan sommaren tror jag, burkar på IKEA med frön. Det var som en liten kudde av pressad jord som man skulle blötlägga och sen så fröna på. Jag tyckte att det såg så lite ut så jag spädde på med lite extra jord. Vet inte om det var därför det tog lite längre tid än en vecka från sådd till skörd.

Burkar från IKEA med jord och frön
1 vecka efter sådd
2 veckor efter sådd
ca 1 månad efter sådd. nu kan man börja skörda
Koriandern står sig bra och jag har bara skördat lite enstaka blad till garnering mm. Det tog väldigt lång tid för den att ens se ut som koriander. Bladen var länge avlånga. Basilika går ju alltid åt. Hade varit kul om den tog sig och bara växte och växte. Är såå imponerad av Mårtenssons basilikaodling. Man kan ju undra vad de göder den med?!

Det fanns flera olika kryddor på IKEA. Ångrar att jag inte köpte fler för har inte sett dem där igen. Någon annan som testat?

lördag 17 september 2011

Nytt odlingsprojekt

I senaste numret av ICA´s tidning Buffé hittade jag ett tips om att sätta lite senapsfrön i jord och få fantastiskt goda och peppriga skott. Why not!? Har ju en påse av varje hemma som jag inte vetat vad jag ska göra med. Köpt dem någon gång när jag lagat indisk mat och sen har de blivit liggande.

Två små formar. Lite jord i botten. Gula och bruna senapsfrön. Vattna. Så får vi se vad som finns att skörda om nån vecka. Spännande!! Finns ju otroligt mycket man kan grodda/odla. Odlade ärtskott för ett tag sedan och det var ju hur lätt som helst. Har ni några odlingstips?

Vad blir det av detta?

fredag 16 september 2011

Fem år av kärlek

Idag firar jag och Johan att vi har varit tillsammans i fem år. Shit, vad tiden går!! Den dagen vi träffades var lika solig och fin som idag. Skillnaden är att jag var på hejdundrande fest på kvällen, gick ut på stan, festade hela natten och träffade helt otippat mannen i mitt liv som stod i en bar och hängde. I kväll går vi på en nyöppnad lokal restaurang och äter lite gott. Inte illa det heller.

Jag o Johan i somras
Hoppas vi blir gamla i hop
Nu går vi in i en ny fas i livet. Vår "avknoppning" kommer när som helst. Känns som kommande fem år kommer se lite annorlunda ut. Ser fram emot många härliga år till med min prins!

Höstförkylning

Jag är inte ensam och den verkar helt oundviklig! Jag har drabbats av en höstförkylning. Än så länge i en light-variant. Ingen feber. Bara hosta, ont i halsen och lite allmänt matt i kroppen.

Gjorde en kopp dunder-te för att vara snäll mot halsen. Tror faktiskt att det här te´t är så nyttigt att det är snällt mot hela kroppen.

Koka vatten med några bitar färsk ingefära.
Pressa ca en matsked citronsaft i en kopp.
Häll på vattnet och smaka av med flytande honung.

Varmt gott och lenande för hals och kropp


I dag skiner solen i Götet. Ser inte ens ut att blåsa. Underbar höstdag! Det skulle vara härligt med en riktigt låååångpromenad men det är mycket som talar emot det. Man är ju inte jättesnabb och den här barbamammakroppen orkar inte traska hur långt som helst. Men en liten tur får det bli. Först ska jag lägga mig på soffan en stund....

Ha en underbar fredag i höstsolen!

torsdag 15 september 2011

Bloggfika

I går träffades jag, Pernilla, Michael och Charlotta för en liten mysig höstfika hos Charlotta. Vi körde knytisvarianten som är ett himla trevligt koncept. Jag hade bakat bröd, Pernilla pumpamuffins, Michael hade köpt goda ostar och Charlotta fixade resterande pålägg, te och tak över huvudet.

Självklart bjöd Charlotta på sina berömda tomater och nästan godast av allt var hennes pappas inlagda gurkor.

Berömda tomater
Trots en elak förkylning var Pernilla pigg och glad som vanligt
Såhär ser det ut när matbloggare träffas
Pernillas goda pumpamuffins med vit choklad. Hoppas hon lägger ut recept på sin blogg snart
Det var lite soligt när vi kom men bara efter en stund fick Charlotta nöjt tända en massa mysiga värmeljus
Vad vi pratade om? Bloggande, skvaller, mat, livet... Mysigt, härligt och trevligt att träffas! Tack bloggers för en trevlig kväll!

onsdag 14 september 2011

Kanelbullar i väntan på....

Lite rastlös börjar jag bli. Det är konstigt att bara gå och vänta. Man vet inte riktigt vad man väntar på. Jo, jag vet ju att det är en bebis jag väntar på men hur kommer det att bli?? Hur kommer han/hon att vara? Se ut? Jag funderar allt mer. Antagligen är det för att jag har tid till det. Mår ju fortfarande väldigt bra och i dag går jag in i sista veckan i graviditeten. Men vad jag förstått kan det dröja några veckor till. Eller bara några dagar. Ja, det är spännande!

Även Johan har varit hemma idag och igår. Han skadade ögat på jobbet i måndags och är hemma och vilar det. Helt rött, skaver lite, rinner och är ljuskänsligt. Man kan säga att det var "nära ögat". Några millimeter till så hade synen kunnat påverkas.

Så igår när vädret var skit och man inte kunde göra så mycket så bestämde jag mig för att baka lite Kanelbullar. Har funderat på det ett tag. För hur gott är det inte med nybakade kanelbullar?! När man väl är hemma och kan äta dem nybakade får man passa på. Receptet tog jag från Leilas "a piece of cake". Nymalda kardemummakärnor och mycket smör som gör dem saftiga. Receptet säger att det ska bli 18-24 bullar eller 2 kransar. Tror jag fick ihop närmre 50 bullar. Gjorde antagligen dem lite mindre.

Kanelbullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200g mjukt smör
1 dl råsocker strö
2 msk kanel
ca 100 g riven mandelmassa
  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ca 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Jäs i bunken i 45-60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda i hop fyllningen.
  • Dela degen på två. Knåda och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop. Dela till lagom stora skivor, ca 3 cm. Lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa 45-60 minuter under en handduk. 
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ät nybakade och njuuut!!