Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 31 juli 2011

Nyfångad Makrill

På Resö finns det gott om Makrill. När Johans bror (kallar sig gärna storfiskaren) och hans dotter Tindra, var ute och fiskade en dag fick de ca 50 st makrillar (av olika storlekar)!! Tidigare när vi fått av Johans morfar har vi stekt filéer på stekjärn och hällt på grädde, dill och kryddor och serverat med färskpotatis. Underbar sommarlunch!

Johan har sin morfars fiskargener och fileade fint. En dag grillade vi filéer på folie. Kryddade med salt och peppar och pressade citron över vid servering. Syran i citronen gör att fisken känns mindre fet.

Efter en andra fisketur med samma fiskelycka drogs röken fram. I botten la grabbarna rökspån. Fisken filéades och lades på galler med skinnsidan ner. Kryddade med flingsalt, svartpeppar, grillkrydda och dill. T-röd i behållarna, tända fyr och montera i hop den gamle röken.

Härlig doft kom från röken efter ett tag. Filéerna var relativt stora och vi fick öppna, titta och känna för att se när de var perfekta. Det tog ca 20 minuter.

Sen mumsade vi på nyfiskad, nyrökt makrill. Saftig och god! Åt det lite sådär på eftermiddagen och hade ingenting till. Men hade självklart varit gott som lunch med färskpotatis och en kall sås.

Mmmm......så gott!!
***

fredag 29 juli 2011

En härlig sommarkväll

Ja, Ida. Du såg rätt! Jag hade en flaska vitlöksolja från Gunnarshögs Gård. En vän som uppmärksammat att vi inte hann med något besök på Gunnarshög hade köpt med sig vitlöksolja och kallpressad rapsolja till mig när de besökte oss i stugan förra veckan. Nästa österlentur ska vi hinna med ett besök.

Christina är en av mina "längsta" vänner. Vi har känt varandra sedan vi var små och har gått i grundskolan ihop. Vi försöker få ihop en träff när jag är hemma men inte alltid så lätt. Nu fick vi till en härlig grillkväll tillsammans. Hon hade med sig sin sambo och sina tre pojkar. Max och Malte var badsugna efter maten så vi tog en promenad till stranden.


Johan och Patrik ser inte alls lika badsugna ut. Ljummet i luften, havet låg nästan spegelblankt men vattnet var lite för kallt. Lagom att doppa tårna i.

En underbar kväll med fantastiskt fina färger. Jag älskar denna strandremsan. Hanöbukten. Man kan se Kivik och Stenshuvud på ena hållet och på andra Åhus och Blekinge om det är riktigt klart väder.
***

Tacopaj, igen och igen....

Hur många gånger kan man blogga om ett och samma recept?! Många!! Om det är gott!!

I dag blev det Tacopaj till senlunch/kvällsmat. Egentligen är det ju Johan som ska göra pajen med idag fick jag äran då Johan gav sig ut på en svettig löptur istället. Receptet kommer från Arla. Vi har varierat den från gång till gång med olika styrka och lita andra grönsaker i. Men denna gången blev det, förutom jalapenos, exakt efter receptet.

Serverade med en god sallad och vitlöksolja

Pajen är krämig och god

Sista dagen på semestern har vi mest bara lullat runt. Tror att vi har drabbats av latmasken och lyckas verkligen njuta av att bara vara lediga. Sovmorgon, sen frukost och sen tog vi en tur till Sisjön. Lagt in en lite högre växel i jakten på barnvagn och nu har vi bestämt oss för vad det blir. Det är en djungel!! Samma djungel är det nästan att köpa cykel. Varit på jakt ett tag och idag slog jag till. Blev inte alls vad jag spanat in men kändes bra i pris och komfort. Har tagit en provcykeltur nu i kväll runt stan. Tittat på folk, njutit av en ljummen sommarkväll och ätit en glass på Lejonet och Björnen. Kondisen är inte på topp så känns bra att ha cykel nu och röra på sig de sista veckorna på jobbet.
***

torsdag 28 juli 2011

Kafferosteriet på Österlen

I måndags var vi på tur på Österlen. Lätt att åka till samma ställe varje gång så denna gången bestämde vi oss för att besöka några nya guldkorn. Vi hade läst om Kafferosteriet på Österlen och bestämde oss för att äta lunch där. Stenugnsbakade pizzor på surdeg och lokalt odlade råvaror lät gott!!

Det ligger mellan Ystad och Simrishamn. Exakt vägbeskrivning hittar du här.

Ett stort vitt hus utmed vägen som ser ut som vilken gård som helst på Österlen.

En härlig innergård. Tyvärr inte riktigt väder för att sitta där just denna dag.

De har även några hotellrum och ett mysigt bibliotek med massor av böcker och magasin.

Restaurangen kändes lite halvklar men en mysig lokal med murade väggar, högt till tak (vilket påverkade ljudet i lokalen), rejäla bord och bänkar. Stora fönster släppte in mycket ljus. De hade även lite försäljning av kaffe och tekoppar mm.

Och vika pizzor!! Tunna, goda och lagom mycket på!

De hade tre pizzor att välja på. Johan tog en med en kryddig salami, oliver och färska tomater.

Jag tog en vegetarisk med kronärtskockor, grillad paprika, fetaost och mozzarella. MUMS!!

Pizzorna sköljde vi ner med Pure te. Jag valde med smak av Goji och Havtorn. Läskande och god. Första gången jag såg denna dryck var på Cajsa Warg i Stockholm i juni då de stod och demonstrerade den. Håll utkik!!

onsdag 27 juli 2011

Man tager vad man haver...

Veven på potatisskalaren gick sönder. Då tog min tekniska sambo fram borrmaskinen. Gick hur bra som helst. Slapp tennisarm dessutom....:)

tisdag 26 juli 2011

Krusbärspaj med mandelmassa

I dag kom kusin och lillebror och hälsade på oss i stugan och käkade lunch. Vi hade varit och köpt rökt makrill och rökt lax i Åhus som vi serverade med kokt nypotatis och kall sås med citron och dill. Smarrig sommarlunch!! Vädret var helt ok och vi kunde sitta ute och äta.

Till kaffet hade jag gjort en Krusbärspaj med bär från mammas trädgård. Uppvuxen på kräm men nog aldrig gjort paj på krusbär. Sura bär och söt paj. Gott!!

Pappa vill gärna vara med och visa vem som "snoppat" krusbären.

Krusbärspaj med mandelmassa

Pajdeg:
125 g smör, kallt och skuret i tärningar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
6 dl krusbär, snoppade och rensade
100 g riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 dl riven kokos + 1 msk att strö över
  • Pajdeg: Blanda ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en fin deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
  • Rör ihop mandelmassa, smör och socker. Rör i ägget och vänd i vetemjöl och kokos.
  • Lägg hälften av bären i pajformen och täck med fyllningen. Fördela resten av krusbären över fyllningen. Strö över kokos. Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter.
  • Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Vi åt pajen med Ottos gammeldags vaniljglass (den godaste glassen!!!)
***

måndag 25 juli 2011

Korsika del 2

"Problemet" när man är på semester och är så matglad/nyfiken/intresserad som jag är, är att man inte hinner/orkar äta hur mycket som helst. Fördelen på denna resan är att vi åt trerätters nästan varje kväll då vi försökte äta lite olika rätter, smaka av varandra för att prova på så mycket som möjligt.

Sötsaker är ju lite extra smarrigt att testa. Runt medelhavet är ju glassen så förbaskat god med det åt vi bara en gång, även om vi skulle kunna ätit det minst en gång om dag pga värmen. Här kommer några smakprov att fresta med på sötsaker vi tryckte i oss:

En krämig och god Tiramisu. Johan tyckte att det var för lite kex i den och saknade kakao på toppen. Jag tyckte den var smarrig och roligt serverad i en glasburk med lock.

Hela veckan såg jag folk köa för att köpa crêpes på gatorna. Sällan jag orkade men sista kvällen bestämde jag mig för att äta en med nutella hur mätt jag än var. Och mättare blev jag men gott var det!!

Många goda marmelader testade vi. Köpte souvenirburkar som vi hade till frukost. Körsbär, aprikos, apelsin, hallon, jordgubbe.....

Självklart Creme brulé. Krämig och god med en perfekt bränd yta.

En av de mysiga innergårdar vi satt och åt på.

Fiadone. En Korsikansk ostkaka med smak av citrus. Mer ostig än den ostkaka vi är vana vid. Lite klen smak av citrus men otroligt god.

Surdegsbakat bröd till frukost från ett bageri i stan. Otroligt gott med bara marmelad på.

Kastanjer använder man mycket på Korsika. Till exempel i denna pudding/kaka. Söt och god med rostad mandel och kola sås på.
***

lördag 23 juli 2011

Caesarsallad och svalkande rosévin

Känns mest som helg varje dag när man har semester. Dagarna flyter liksom ihop och vad det egentligen är för dag spelar mindre roll.

Vaknade ganska tidigt idag. Sover lite halvdåligt nuförtiden. Troligtvis ganska utvilad och även obekvämt och bökigt att sova när man svalt en badboll. Fönstret öppet för att få in luft och bor bredvid en skola där det bor ett stort gäng kids som är med i Gothia Cup. Ganska bra på att hålla låda största delen av dygnet. Men fick mig att komma upp i tid och ta tag i veckans tvätthög. Rena kläder ska packas om för några dagar i Skåne.

Tydligen lördag idag och när tvätthögen var tvättad drog vi till stan för att fixa lite ditten o datten. Mötte upp några härliga vänner och käkade lunch på Till Salu på Kungstorget. Var otroligt varmt väder och jag hade klätt mig efter tidningens blöta prognos. Efter mat, glass och promenad genom stan lyckades vi ta oss precis innanför dörren hemma när det började ösregna och mullra.

Blev en lättare middag ikväll. Caesarsallad med kyckling. Snabbt, enkelt och gott. Romansallad och riven parmesan. Brödkrutonger gjorde jag av "vanligt" ljust bröd som jag skar i tärningar och stekte i smör och flingsalt. Köpte en halv grillad kyckling som jag "pillade" ut köttet ur. Hade även lite tärnade tomater till. Ingår ju egentligen inte i en klassisk Caesar med det är ju så gott. Och caesardressing såklart. Hade färdig på flaska i kylen sedan vi gjorde Caesarwraps för ett par veckor sedan. Många undrade vad det var för märke vi använde och kan avslöja att det var Ken´s creamy caesar.

Varit väldigt sugen på Rosévin nu några varma dagar så ikväll öppnade jag en mini-flaska med alkoholfritt bubblande rosé jag haft i kylen ett tag. Såå gott!! Arc-en-Ciel heter det och smakade godis och frukt.

Lexö på Resö

När Johans kompis med familj kom och hälsade på oss på Resö passade vi på att gå på restaurang som passar både stora och små. Göteborgskrögaren Dan Lexö driver för andra året i rad Lexö på Resö på Hamnmagasinet i hamnen på Resö. Ett härligt uppsving i hamnen med stor uteservering på klipporna nära vattenbrynet.

Tyvärr blåste det en del men vi valde att sitta ute ändå och försökte få lä vid husväggen.


På menyn finns lite av varje presenterade med finurliga namn; enklare rätter, fika, stenugnsbakade pizzor, kött och fiskrätter.

Gödkalvsentrecote med rostade rotfrukter och hemslagen bearnaisesås.

Kummel med potatisstomp med dill, skirat smör och syltad fänkål. Detta åt jag.
Nära himmelriket!

Lammytterfilé med rotfrukter och myntazaziki.

Helt klart en omväg om ni är i trakten av Strömstad. Trevlig personal, lättsam stämning och helt ok priser. Gillar krogar med "det lilla extra". Hoppas att Lexö kör på ännu en säsong så jag kan hälsa på även nästa sommar.
***

fredag 22 juli 2011

Resö

Tillbaka i civilisationen igen. Varit på Resö några dagar i Johans föräldrars husvagn. Resö är en ö utanför Strömstad, där det varken finns täckning för telefon eller internet. I alla fall inte för mig. Lite frustrerande ibland med samtidigt väldigt skönt.

När vi åkte dit i måndags befarade vi några dagar med regn och tråkväder. Men vi har verkligen haft kanonväder med endast lite regn på nätterna. I dag när vi drog därifrån var det regn och grått. Helt ok!!

Nä, vi har haft härliga dagar med sol, båtturer, bad (ett i alla fall) och en massa god mat och dryck. Bjuder på en liten bildkavalkad:

Johan åkte på att skrubba potatis. Tyckte det var sådär kul...

Vi grillade mycket gott. Lyx för oss att grilla!!

En kväll helgrillade vi Rostas, halloumi i skivor och en halv tomat. I husvagnen är det enkel mat som gäller. Vi hittade en Rub på påse med smoke chipotle smak. Blev väldigt gott. Sparade lite rub som jag rörde ihop med lite smör till ett kryddsmör. Smarrigt!!!

Johans kompis med familj spenderade en vecka på Daftö Camping så de kom och hälsade på en dag. Vi tog en tur med båten. Tyvärr blåste det en del så vi blev väldigt blöta.

Härlig kvällspromenad. Får aldrig nog av spegelblankt hav och solnedgången!!

Såhär såg det ut i går kväll innan det började regna. Underbar utsikt från husvagnen.
***