Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 30 november 2010

Morotspannkaka med purjo och bacon

Varit en mycket lugn dag på jobbet idag men efter det har det varit hysterisk!!

Hem (nä, nu cyklar jag inte, för kallt), tjitt-tjatta med grannarna, handla, förbereda kvällsmat, rusa och träna, instruktören var sen, musiken var knas, ut i kylan igen, stressa hem, hungrig som en varg och göra klart maten. Dusch och tillslut mat!! Hungrig som en varg!! Det blev en annorlunda variant av ugnspannkaka (som jag över huvudtaget sällan gör) som jag hittade på ICA´s hemsida bland "billiga veckan"-recepten.

Morotspannkaka med purjo o bacon
4 port

4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 pkt bacontärningar
2 potatisar
2 morötter
1/2 purjolök
2 tsk salt
2 krm peppar

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Vispa ägg, mjöl och mjölk till en jämn smet.
  • Lägg bacontärningarna i en smord, ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 5 minuter.
  • Skala och riv potatis och morot grovt. Ansa och skär purjolöken finstrimla purjolöken. Blanda ner grönsakerna i smeten. Tillsätt salt och peppar.
  • Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Häll smeten i långpanna. Rör runt så att bacon och grönsaker fördelas jämnt. Grädda i ugn i 25-30 minuter.
Till ugnspannkakan gjorde jag en Vinterpizzasallad.
1 bit vitkål
1 rött äpple (ingrid marie)
frysta lingon
olja, vitvinsvinäger, salt o peppar

Strimla vitkålen. Skala och tärna äpplet. Ringla över olja o vinäger på känn. Salta och peppra. Blanda runt ordentligt. Blanda sist i lingonen. Låt stå i kylen och "dra" nån timme före servering.

Så, nu har jag landat i soffan. Mätt i magen och med ett glas glögg i handen. Lite sur över att det inte var något Desperate Housewifes i kväll....

I morgon är jag ledig. Då tänkte jag börja årets julklappsshopping!!!

söndag 28 november 2010

Hurra Hurra, för Rasmus idag!

I dag fyller min underbara systerson Rasmus 5 år. I lördags var det kalas med massor av barn, glögg, tårta och utklädningskläder. Ja, endast för barnen efter att de rotat i utklädningslådan. Rasmus var Spindelmannen hela kvällen och Ruben var en söt Pirat.Många paket blev det att riva upp. Mjukstart inför jul. Av mig fick han bland annat biobiljett inklusive fika och snacks så på lördag ska vi ha biodejt, jag och Rasmus.

Ja, herregud, vad tiden går fort! Han är så stor och redig. Blåste ut alla ljusen på en gång. Syrran hade gjort supersmaskig tårtbuffé med kladdkaka, rödbetstårta med saffransglasyr och klassisk födelsedagstårta med massor av bär. Den gillade barnen bäst!

Hurra Hurra Hurra!!!

Första advent

Idag är det första advent. I går städade och pysslade vi lite. Kallt ute men solen lös fint på adventsljusstaken där den stod redo för att få tända första ljuset idag.

Vi besökte "vår kyrka" för första gången idag. Har ju traskat förbi Härlanda Kyrka många gånger på väg till spårvagnen men har aldrig blivit av att vi besökt den. Och om man någon gång ska gå i kyrkan är det runt jul tycker jag. Fin musik, stämning och mycket folk. Mamma och Pappa har varit här i helgen så det följde med. Efteråt bjöd jag på lunch och fika i lilla lyan.

Jag hade kokat en stor gryta med Risgrynsgröt. Till det hade vi vörtbröd med Haga-Petters rökta korv från Jakobdals.

På gröten hade vi rikligt med kanel och mjölk.

Lillebror med sambo dök upp från en shoppingtur på stan lagom till fikat. Till fika hade vi lite av de "gottor" som jag gjort under veckan. Lakritskola, Rocky Road och Lakritsgodis med vit choklad och kokos. Vi hade även pepparkakor med ädelost.

Vi testade Herrljunga Herrgårdsglögg Lakrits. Ja, jag älskar ju lakrits men glögg är glögg och det ska smaka glögg. Men den var god!!


Tack för att ni tittade förbi på lite adventsmys!
Hur har Ni firat första advent??

fredag 26 november 2010

Smaker jag gillar blir till en godis

Jag tittar ofta in och njuter av recept och bilder på Helena Ljunggrens Blogg. En dag hittade jag så underbart vackra bilder på ett ljuvligt godis. Receptet var enkelt och oundvikligt att testa. Som Helena skriver kanske det inte tillhör de typiska julgodisrecepten men varför inte säger jag. Så jag tokar till det och slänger inte det i kategorin: snabba, goda julgodisar. Jag älskar lakrits, jag älskar choklad och jag älskar kokos. Kan det bli fel?

Tre ingredienser:
100 g vit choklad
20 bitar lakrits
1 dl kokos
Smält den vita chokladen i vattenbad. Låt svalna något. Rulla lakritsen i chokladen och rulla i kokos. Lägg på bakplåtspapper bricka och stelna i kyl. Ät och njut!



onsdag 24 november 2010

Rocky Road Christmas Edition

I går blev jag sugen på att göra Rocky Road. Det är ju något av det godaste hemmagjort godis jag vet. Choklad, kola och nötter. Mmmm....

De har byggt om på "min" ICA och man hittar ingenting. Alla springer runt som yra höns. Förut visste man precis vart allt fanns och man gick sin lilla runda. Nu får man springa tillbaka mest hela tiden för att leta upp allt man glömt och inte hittar. Som mini-marshmallows tex. Jag visste exakt vart de fanns förut. Nu hittade jag inte ens de andra grejerna som de brukade så med. MEN!!! Skumtomtar hängde lite överallt så efter en stunds letande kom jag på att det borde gå lika bra med det istället. Jag testade!!

300 g mörk choklad
1 påse dumlekola
1 påse juleskum
1,5 dl saltade jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter
Flingsalt

Smält choklad i vattenbad. Låt svalna något. Dela dumlekolorna på mitten och skumtomtarna i fyra delar. Blanda godis och nötter med den smälta chokladen. Häll ut blandningen i en bakplåtsklädd form eller på en bricka i ett ganska tjockt lager. Strö lite flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylskåp.

När kakan stelnat skär i lagom stora bitar.

Blev inte bara gott, utan snyggt också med juleskum istället för mini-marshmallows.

Förvara i en burk i kylen (burk från Lagerhaus med texten "Sötsaker och Godbitar" på locket).

tisdag 23 november 2010

Man skulle ha ett glas vin till....

....sa Johan när vi åt i kväll. Det bör väl betyda att det kanske var lite lyxigare och lite godare än "vanlig" vardagsmat?!

Egentligen var det faktiskt helgmaten vi åt. I lördags, när Johan var på Liseberg och åt julbord med grabbarna, så köpte jag lite gott som jag skulle smaska på. Men i stället sprang jag på stan hela eftermiddagen och var så vrålhungrig när jag kom hem att jag slängde i mig Canneloni som var över från i fredags. Senare på kvällen var jag hos en kompis och åt mest chips, grönsaker och dipp.

Så ikväll lyxade vi till det med Färsk Pasta fylld med karl johansvamp och tryffel (ICA), lufttorkad skinka, vitlöksstekta skogschampinjonern och getostsås.

I den stora favoritbringaren från Rice är det vatten. Som alltid på vardagarna...

Såsen slängde jag ihop i ett nafs: koka upp lika delar grädde och mjölk, smula i getost och smaka av med flytande honung och nymalen svartpeppar. Oj, så gott det blev!!

Självklart hade vi lite hyvlad parmesan på. Gillar när det är sådär stora pastakuddar med mycket fyllning så man känner smaken. Lyxigt och gott!! Ja, det kan man behöva en kylig, stormig och snöig tisdag i november.

måndag 22 november 2010

Jag tänker som en långkokare i köket!!!

Lantmännen har en "Var rädd om maten vecka" under vecka 47. Vi slänger alldeles för mycket mat. Tydligen var fjärde matkasse som vi släpar hem. Det är ju inte klokt!! Jag tror att jag är ganska bra på att ta tillvara på det mesta jag har i kylen. Luktar på mjölk och ägg och äter om det är ok även om datumet säger något annat. Bröd är inte dåligt bara för att det är torrt och rester från olika middagar kan bli en perfekt matlåda till jobbet.

På jobbet har vi så kallt i våran kyl att mjölken håller i upp till två veckor efter utgånget datum. Det säger en hel del om att datumet som står på paketet endast är en rekommendation.

Jag gick in på Lantmännens hemsida och gjorde ett test om vilken hushållstyp jag är. "Jag är en riktig Långkokare i köket. Safta, sylta och konservera. Frysa ner, förvälla och lägga in. Salta, torka och confitera. Jag kan det på dina fem fingrar och det är inte många brödsmulor som går förlorade i mitt kök (Herregud, de kan ju bli krutonger!)"

Gör testet du med!!

söndag 21 november 2010

Apelsinpannacotta

Kanske ingen nyhet att jag gillar Pannacotta. Har ju gjort några olika och går ju att variera i oändlighet. Panna Cotta betyder ju "kokt grädde", som är grunden.

Fick ett recept av min kära matbubblarkollega Ida på Apelsinpannacotta. Receptet var gjort för storkok så jag räknade om lite och experimenterade (som vanligt, hur svårt ska det vara att följa ett recept!!!). Tog nog lite mer juicekoncentrat än vad som var tänkt men tyckte att det blev en frisk och god apelsinsmak.

Så här gjorde jag till 2 portioner:

2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,75 dl apelsinjuicekonsentrat
0,5 dl vatten
4 bitar/rutor vit choklad
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i vatten. Blanda grädde, socker och apelsinjuice i en kastrull och koka upp. Smält ner den vita chokladen. Krama ur gelatinbladet och vispa ner i gräddblandningen. Häll upp i portionsformar och låt kallna och stelna i kylen i minst 3 timmar. Servera med smulade pepparkakor.


Gott till kommande adventsfikor med en kopp varm glögg och pepparkakor.

lördag 20 november 2010

Canneloni med Kräftstjärtar och Mango

Visst är det fint med snö men det som kom inatt ligger som slask nu. Fryser det på nu blir det ingen cykelvänlig vecka. Don´t like!

Idag har jag haft en trevlig dag på stan med mig själv. Shoppat lite smågrejer, både till mig och hemmet. Samtidigt har jag även kollat in julklappar till mig och andra. Var inte ensam på stan...

I går kväll gjorde jag Canneloni med Kräftstjärtar och Mango. Blev supersmaskigt och god kombination med sälta från kräftorna och sötma från mangon.

4 portioner/8 canneloni
200 g färskost
1/2 paket fryst tinad mango i bitar
1 burk kräftstjärtar i lake
strimlad purjolök
2 msk sweet chilisås
salt och peppar
1 paket färska lasagneplattor
8 skivor rökt kalkon
1 burk färdig tomatsås
1 boll mozzarella
torkad oregano
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Blanda färskost, mango, kräftstjärtar, purjo, sweet chili, salt och peppar.
  • Lägg en skiva rökt kalkon på varje lasagneplatta och klicka på röran. Rulla ihop och lägg tätt tätt i en ugnsfast form.
  • Häll tomatsåsen över allt och skaka formen så det rinner ner mellan och på sidorna av rullarna. Bryt mozzarellan i bitar och lägg ovanpå. Strö på torkad oregano.
  • Grädda i ugn i ca 20 minuter, tills osten smält och fått lite färg.
Servera med sallad med tomat, valnötter och salladslök. Till Cannelonin drack vi ett vitt Sardinskt vin, Naeli. Fruktigt, gott och smakrikt. Passade perfekt!

Marabou Vintervit

Vaknade i morse och tittade ut. Snöö!!! Fast temperaturen ligger runt nollan så det är väl typisk Göteborgsvinter. Grått o slask. Men det lyser upp fint!

Johan ska på bus med grabbarna idag och har dagen för mig själv. Blir en tur på stan och fixa lite smågrejer och sen vet jag inte mer. Ganska skönt med en "göra ingenting"-dag.

Igår köpte jag Marabou´s limited edition Vintervit. Gillar ju vit choklad och speciellt vit Toblerone. Och föredrar nog den. Tyckte inte att den smakade något speciellt, mest konstgjord vanilj. Saknade "nötcrunchet". Men den kommer nog gå åt ändå....;)

Har ni testat? Vad tycker ni?

torsdag 18 november 2010

Fransk Korvstroganoff

Korv stroganoff gillas i detta hemmet. Går ju att variera i oändlighet. Tror att det är som med köttfärssås, varje hem har sitt recept och sina knep att piffa till.

Jag hittade ett recept i Laga Lätt (11/10)Fransk Korvstroganoff som lät gott. Så jag testade. En bonus när det går snabbt och lätt att slänga ihop!

4 portioner
3 dl basmatiris
400 g falukorv
2 gula lökar
2,5 dl matlagningsgrädde
4 msk tomatpuré
2 dl vatten + 2 msk kycklingfond
1 msk dijonsenap
1 kruka dragon
2 tsk rödvinsvinäger
rapsolja
salt och peppar

  • Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skär korven i tärningar. Skala och skiva löken.
  • Stek löken i olja i en stekpanna tills den blivit mjuk. Tillsätt korven och stek tillsammans några minuter. Ska ej få för mycket färg.
  • Blanda ner grädde, tomatpuré, vatten, fond, dijon, vinäger och det mesta av dragonen. Låt puttra någon minut.
  • Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och garnera med några dragonblad.


Jag var lite skeptisk till dragonen till en början sås det smakar mest "bea". Hade dock ingen färsk så tog ett par matskedar torkad. Blev riktigt gott! Vinägern bytte jag ut mot en skvätt rött matlagningsvin och en skvätt balsamvinäger. Som vanligt höftade jag endel och kan ha blivit lite mer vätska än receptet sa så jag redde av stroganoffen med maizena för att få en krämigare sås.

Johans omdöme var positivt. Erkände dock att han gillar min "vanliga" stroganoff bättre. Tror det berodde på dragonen. Han gillar inte "bea"....

I morgon är det fredag och helg. Ska bli sååå skönt! Känner att vintertröttheten börjar kännas. För lite dagsljus och friskluft. Kanske kommer det lite snö i helgen som kan lysa upp lite?!

onsdag 17 november 2010

Glögg och Pepparkakor

Ja, nu kunde jag inte hålla mig längre. Flaskan köpte jag redan förra helgen. I kväll satt vi och småfrös i soffan och då kändes det som gjort för lite glögg. Egentligen tycker jag nog att klassisk röd vinglögg är godast. Lagom alkoholstark. Men vit glögg, kall, gärna med en isbit, är också gott. Denna gången blev det en för mig ny glögg. Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg. Rykande varm, russin och skållad mandel och några pepparkakor till det. Nu fryser jag inte längre;).

Tomtebrickan är framme!!

Annas Pepparkakor

Peanut Butter Cookies

Hoppsan! Vilka goda kakor! Ser inte så mycket ut egentligen men blev helt ljuvligt goda! Dessutom busenkla att göra. Bjöd på dem till fredagsfikat på jobbet förra veckan. Receptet hittade jag hos söta Tea på hennes blogg Söta Saker.

Hittade inga mini-nonstop så jag tog vanliga. Gick fint. Behöll dem hela så det blev stora goda chokladbitar i kakorna. Precis som det ska vara i cookies.

100 gram smör
1 dl jordnötssmör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1½ dl Nonstop, gärna mini

Blanda farinsocker med det rumsvarma smöret och jordnötssmöret. Tillsätt ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och rör därefter ihop med smörblandningen. Blanda sist ner nonstop. Forma degen till bollar och platta ut dem till kakor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Grädda inte för länge, ska vara lite sega.

Burken är inte lika välfylld längre. Några till fredagsfika, några tog jag med hem till Skåne som min familj fick smaka och resten mumsar jag och Johan på. Sååå gott med jordnötssmör i! Ni måste testa!!

tisdag 16 november 2010

Lakritskola med flingsalt

Förra veckan fick jag ett sånt ryck och sånt sug efter julgodis så det var bara att sätta igång. Senaste numret av Lantliv Mat &Vin var fullproppat med massor av smaskig inspiration inför julen. Lakritskola med Flingsalt gick bara inte att motstå! Sött och salt. Mumsfillibaba!!!

ca 60 st
3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt att strö på

  • Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
  • Krossa karamellerna i en mortel.
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en gryta.
  • Koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117-120 grader, eller gör kulprovet. Rör om då och då.
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
  • Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något. Det ska helst bara vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
  • Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö över havssalt på toppen av varje kola innan chokladen stelnat.
Bör verkligen testas!! Jag tog med en burk och gav till min lillebror och hans sambo som jag sov hos i fredags natt. Funkade fint till Amaronevinet;)

Jag doppade hälften i choklad och resten virade jag in odoppade i bakplåtspapper. Funkade fint!!

måndag 15 november 2010

Rödbetskaka

Go´mad, möe mad, och mad i rättan ti´.
Ja, i helgen har jag varit hos min familj i Skåne.
Och som vanligt när vi träffas så är det mycket mat.
Och lite fika där i mellan.

Till Farsdagsfikan igår hade mamma gjort en go´
Rödbetskaka med äpple, kokos och valnötter.

Riktigt saftig och god!
Som Morotskaka.....fast med rödbetor. Och lite annat!


cirka 20 rutor
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
1 dl kokosflingor
1,5 dl raps- eller solrosolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
3 dl äpplen
1-2 dl hackade valnötter

Glasyr
300g färskost (philadelphia eller liknande)
2-3 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en ugnsform, 20x30 centimeter.
Blanda alla de torra ingredienserna.
Rör i olja och ägg och blanda till en jämn smet.
Tillsätt rödbetor, äpplen och valnötter.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 45-50 minuter.
Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
Låt kakan svalna något i formen.
Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna under formen.

Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan.

söndag 14 november 2010

Utmaning

Jag har fått en Utmaning av en härlig inspirationsblogg: Mårtenssons Kök. Tack så mycket!! Jag svarat och skickar vidare till fler favvobloggare!

4 mat-tvprogram jag gärna ser:
Halv Åtta hos mig
Leilas Home Delivery
Mat Niklas
Per Morberg

4 saker jag ätit idag:
Pro Viva
Rödkål
Brysselkål
Lakritskola (hemmagjord!!)

4 smaker jag längtar efter:
Glögg
Värme
Resa
Jul

4 saker på önskelistan :
Större lägenhet
pastamaskin
Dualit elvisp
Fotokurs

4 smaker som jag avskyr:
Whisky (tyvärr)
Sill
Kaviar (typ Kalles)
Makrill i tomatsås

Så skickar vi utmaningen vidare till 4 andra bloggare och då blir det:
Remsan
Matrepubliken
Fru Matglad
Må Gott

Grattis pappa

I dag är det fars dag! För en gångs skull ska min pappa firas "live" på plats i skåneland. En ganska intressant dag och satt och undrade varför man firar det. Så jag kollade upp det på Wikipedia.

Firandet kommer ursprungligen från USA, såklart. Initiativtagaren var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 Juni 1910 i Spokane, staten Washington. Firandet kom till Sverige först 1931 och firades till en början i juni, presis som de övriga länderna i norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors Dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi Himmelsfärdsdag (i Tyskland).


Min pappa

torsdag 11 november 2010

Tonfiskpasta

I kväll blev det en snabb och enkel pasta. Och gott blev det! Gjort av lite av vad som fanns hemma. Perfekt kylskåpsrensning innan helgen.

2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 röd paprika
en valfri stor bit chili beroende på styrka
1 msk tomatpuré
2 msk ajvar relish
2 dl krossade tomater
1 dl vatten
1,5 dl creme fraiche
1 burk tonfisk i vatten
salt o peppar
färsk dill
spagetti
1 avocado
1/2 citron

Hacka lök, vitlök, paprika och chili och fräs i smör tills det blivit mjukt. Tillsätt tomatpuré, ajvar, tomatkross, vatten och låt koka ihop. Ju längre desto bättre. Häll i creme fraiche och avrunnen tonfisk. Koka ihop, smaka av med salt och peppar. Hacka dill och blanda i före servering.

Koka pastan. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i grytan. Ringla över olivolja, pressa över citron och blanda. Dela en mogen avocado, tärna den och blanda med pastan.

Servera pasta med tonfisksås. Riv över parmesanost och dra några varv med pepparkvarnen.

Snabbt enkelt och gott! Perfekt!

onsdag 10 november 2010

Äntligen fick jag användning för min Butternutpumpa

Ja, jag har ju haft en Butternutpumpa i kylen ett tag nu. Verkar i och för sig inte må så dåligt, mer jag som mått dåligt av att inte vetat vad jag skulle göra med stackaren. Brist på recept har det verkligen inte varit i dessa pumpatider. Kakor, bakverk eller mat. Tror att valen har varit för många helt enkelt.

Så idag fick jag ett ryck. GP har kommit så sent på morgonen denna veckan så jag har suttit och bläddrat i lite mattidningar till frukost. Då hittade jag ett recept i Laga Lätt (9/10) på Ugnsbakad Torsk med Pumpamos. Så det fick det bli!

4 portioner
1 butternutpumpa
2 msk olivolja
4 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk riven färsk ingefära
1,5 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 apelsinder
600 g torskfilé
200 g fryst bladspenat
1/2 röd chilifrukt
1 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form, ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills pumpan blivit mjuk.

Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivolja i en kastrull tills den blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt vitlök och den rivna ingefäran, låt fräsa med en stund. Tillsätt krossade tomater och puttra ytterligare en stund.

Skala apelsinerna med en vass kniv så att även det vita försvinner. Skär den i små tärningar och lägg i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg torskfileérna i en smord form och krydda med salt och peppar. Häll över tomatsåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter tills fisken är genomstekt.

Tina och fräs spenaten i en kastrull.

Mosa pumpaköttet med en gaffel. Skär chilin i tunna skivor. Blanda pumpamoset med creme fraiche, dill och chili.

Tyckte att tomatsåsen blev lite besk med apelsinen och smaken av ingefära försvann lite. Ändå hade jag bara en apelsin, vilket jag tyckte räckte. Pumpamoset blev fantastiskt gott!! Smakade lite som sötpotatis. Sött, salt och beskt ihop blev en god kombination. Moset kommer jag absolut göra igen. Gott med dill i.

tisdag 9 november 2010

Rotfruktsminestrone

Det blev en sån där perfekt och hinna-med-mycket-kväll. Då är jag nöjd och glad!!

Kom från jobbet i tid och hann ta en tur med dammsugaren och laga kvällsmat innan jag gick och tränade. Väl hemma kunde jag landa nyduschad i soffan med en värmande soppa och titta på favoritprogrammet "Halv åtta hos mig".

Soppan blev en Rotfruktsminestrone med lite av vad som fanns hemma.

1 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor potatis
2 stora morötter
1 bit rotselleri
1 palsternacka
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
citronsaft
timjan, oregano o basilika
1-2 dl liten pasta, typ Risoni, Lancette

Strimla bacon och bryn i en tjockbottnad gryta. Hacka lök o vitlök och bryn tillsammans med bacon. Tärna alla rotfrukterna och häll i grytan tillsammans med vatten, buljong och kryddor. Koka upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar. När rotfrukterna är nästan färdigkokta tillsätt pastan och koka färdigt enligt pastans koktid.

Jag började med en deciliter pasta men tyckte det blev för lite. Så innan jag gick och tränade hällde jag i lite till som fick svälla färdig. När jag kom hem hade pastan svällt och grönsakerna dragit åt sig vatten så det var inte längre så soppigt! Men blev väldigt gott ändå!

måndag 8 november 2010

Chokladfondant

I helgen gjorde jag ett nytt försök att göra Chokladfondant. Denna omtalade dessert som nog förekommit flest gånger i TV-programmet "Halv åtta hos mig". Förra gången gick det ju inte så bra då jag läste lite fel i receptet. Det kan ni läsa om här.

4 portioner
150 g mörk choklad
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
4 st ägg
2 st äggulor
0,75 dl vetemjöl

Smörj fyra stycken ugnsfasta formar. Smält chokladen på låg effekt i mikro eller i vattenbad.

Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen vetemjöl. Såhär långt kan man förbereda och förvara i kylskåp.

Grädda fondanterna i ugn på 200 grader i ca 8 minuter. De ska vara lite rinniga i mitten men ha ett hårt och fast skal.


Till fondanterna hackade jag äpple som jag blandade med kanel och lite socker. Strödde på hackade hasselnötter vid servering.

Ja, hur gick det med försök nummer två då?! Jo, jag följde receptet och körde dem några minuter längre än de åtta som stod i receptet. Men ändå blev de väldigt rinniga i mitten. Lite för rinniga tyckte både jag och Johan. Nästa gång, för skam den som ger sig, så gör jag nog dem lite mindre och gräddar dem så länge som receptet säger. Tips och råd??

söndag 7 november 2010

En riktig lathelg

Denna helgen har vi bara slappat. Skönt att ha en helt oplanerad helg och bara göra vad som faller en in. I fredags var vi på bio: Himlen är oskyldigt blå. Bra, rolig och nostalgisk.

I går var vi runt och kollade DVD mm. Det blev köp på en stor tysk butik efter en timmes väntan i kassan då de hade datastopp. Skam den som ger sig. Jag blev lätt rastlös och passade på att gå och handla i matbutiken som ligger vägg i vägg.

Idag vaknade vi till strålande solsken. Vi planerade en cykeltur men då min cykel strulade så blev det en långpromenad istället runt Härlanda Tjärn. Och vi var inte ensamma. Som vanligt alltid mycket folk på helgpromenad och löparrundor.

Till kvällsmat blev det Hemmagjorda Hamburgare smaksatta med Blair´s Muerte chilisås. I burgarna hade vi tomat, rödlök, saltgurka, sallad, hamburgerdressing och en HOT Jalapeno Molido (jalapeno puré). Båda såserna kommer från Extreme Food. En helt underbar affär med massor av heta såser och annat konstigt i matväg. Kolla gärna in deras hemsida här. Ni besöker butiken på Ingenjörsgatan 5 vid Esperantoplatsen.


Jag fick ett ryck och slängde ihop lite Müsli i eftermiddag. Då Johan inte är så förtjust i torkad frukt tycker jag att all naturell müsli som finns i butik är väldigt tråkig. Så jag gjorde därför en egen naturell müsli och kan tillsätta tex. russin själv. Jag blandade "tråkig naturell müsli" med fiberhavregryn, vit quinoa, pumpakärnor, solrosfrön, hela linfrön, mandel, cashewnötter och valnötter. Hällde på vatten, honung och kanel och rörde runt. Torkade sedan i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Rörde rund var femte minut ungefär.

Kan hända att jag nobbar gröten i morgon och äter lite yoghurt med hemmagjord müsli istället.