Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 26 december 2011

Grönkålspaj med Ädelost

Vilken paj! Den ska jag verkligen göra igen. Fräscht med något lättare och vegetariskt efter all tung julmat. När det inte finns färsk grönkål ska det fungera lika bra med fryst. Supergoda smaker. Salt ost, söt honung och krispig kål. Mina föräldrar var väldigt skeptiska till denna helvegetariska rätt men gillade det skarpt. Pajdegen blev riktigt frasig och god så det receptet använder jag gärna igen.

Pajdeg
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella 1%

Fyllning
200 g färsk strimlad grönkål (eller 250g fryst)
1 gul lök
2 ägg
1 dl kesella 1%
1,5 dl mellangrädde
salt och peppar
140g ädelost

sötmandel, honung och flingsalt

  • Skär smöret i bitar. Blanda ihop till en smidig deg med kesella och mjöl. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  • Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter på 200 grader.
  • Skala och hacka löken. Bryn den i smör tillsammans med grönkålen i 5-10 minuter. Grönkålen ska bli lite mjuk.
  • Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar. 
  • Lägg grönkålen i pajskalet. Smula över osten. Häll på äggstanningen. Grädda på 200 grader i 25 minuter. 
  • Rosta sötmandel och hacka grovt. Strö på pajen. Ringla över honung och strö på flingsalt.
  • Servera med sallad eller bara några skivor tomat. 


8 kommentarer:

Thea sa...

Mums, man kan aldrig få för mycket grönkål!

Amy's piece of cake sa...

Ädelost är en favorit här så det här skulle med all säkerhet gå hem, mums!

Remsan sa...

Låter mycket god. Håller med Thea, går inte få för mycket grönkål. kan tänka mig att den gjorde sig bra tillsammans med ädelost och nötter.

Ann-Louise sa...

Det är bara att instämma med Thea - man kan verkligen aldrig få för mycket grönkål. ;)

Mårtenssons kök sa...

Finfina smaker tillsammans, och visst behövs det lite mer lättsmält mat efter julhelgen, men framför allt lite andra smaker:)

Katarina sa...

Denna låter mycket god och fint med mandel på toppen!

Jennys Matblogg sa...

Den här pajen låter toppen! Och ser riktigt god ut också.

Nina sa...

Hej Sofie! Igår gjorde vi grönkålspajen och vi och gästerna älskalde den!Riktigt god! Tack för tipset och ha det bra! KrAm Nina P